O upravljanju otpadom i mišljenje civilnog društva

VIDEO K9: Ministarstvo zaštite životne sredine prihvatilo je inicijativu udruženja ,,Inženjeri zaštite životne sredine'' iz Novog Sada i podržalo radnu grupu koja će izraditi Specifičan plan implementacije Okvirne direktive o otpadu. Ovaj dokument daće konkretne odgovore o načinima i rokovima za sprovođenje ove direktive u Srbiji.

477

Proces pristupanja Evropskoj uniji od Srbije će zahtevati da umnogome da svoje mišljenje i svoje vremenske okvire u kojima može da ih ispuni.

“Kada je reč o poglavlju 27 koje obuhvata zaštitu životne sredine i klimatske promene u pitanju je 10 posebnih podgrupa koje se bave različitim temama u oblastima životne sredine, od zaštite voda, vazduha, upravljanjem otpadom, buke, civilne zaštite, zaštite prirode i drugih stvari. Velika je stvar kada Ministarstvo zaštite životne sredine prihvati inicijativu civilnog društva i uključi ih u rad radnih grupa koje donose specifične planove određenih direktiva”, rekao je MSc Igor Jezdimirović iz Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

Ova Okvirna direktiva treba da da preciznu sliku o tome koliko je Srbiji potrebno novca i koliko vremena da bi ono što ta direktiva propisuje i ispunila.

“To znači da ćemo od trenutka pristupanja Evropskoj uniji, kad Srbija postane članica, dobiti prelazni period koji može biti i do 16 godina za koji moramo da ispunimo sve ono što direktiva predviđa, tačnije da ćemo ne samo morati da unesemo u naše zakonodavstvo tu direktivu, nego da je i u potpunosti primenimo”, naveo je Jezdimirović.

Radna grupa u čijem će radu učestvovati Jezdimirović, ima sada zadatak da pripremi taj dokument i da u njega uvrsti sve rokove i potrebna finansijska sredstva.

Svakako će se, zaključio je Jezdimirović, potruditi da dokument u konačnici bude što kvalitetniji, jer će uticati na donošenje odluka i imaće višedecenijske posledice po pitanju upravljanja otpada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.