O upravljanju otpadom i mišljenje civilnog društva

VIDEO K9: Ministarstvo zaštite životne sredine prihvatilo je inicijativu udruženja ,,Inženjeri zaštite životne sredine'' iz Novog Sada i podržalo radnu grupu koja će izraditi Specifičan plan implementacije Okvirne direktive o otpadu. Ovaj dokument daće konkretne odgovore o načinima i rokovima za sprovođenje ove direktive u Srbiji.

0
505

Proces pristupanja Evropskoj uniji od Srbije će zahtevati da umnogome da svoje mišljenje i svoje vremenske okvire u kojima može da ih ispuni.

“Kada je reč o poglavlju 27 koje obuhvata zaštitu životne sredine i klimatske promene u pitanju je 10 posebnih podgrupa koje se bave različitim temama u oblastima životne sredine, od zaštite voda, vazduha, upravljanjem otpadom, buke, civilne zaštite, zaštite prirode i drugih stvari. Velika je stvar kada Ministarstvo zaštite životne sredine prihvati inicijativu civilnog društva i uključi ih u rad radnih grupa koje donose specifične planove određenih direktiva”, rekao je MSc Igor Jezdimirović iz Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

Ova Okvirna direktiva treba da da preciznu sliku o tome koliko je Srbiji potrebno novca i koliko vremena da bi ono što ta direktiva propisuje i ispunila.

“To znači da ćemo od trenutka pristupanja Evropskoj uniji, kad Srbija postane članica, dobiti prelazni period koji može biti i do 16 godina za koji moramo da ispunimo sve ono što direktiva predviđa, tačnije da ćemo ne samo morati da unesemo u naše zakonodavstvo tu direktivu, nego da je i u potpunosti primenimo”, naveo je Jezdimirović.

Radna grupa u čijem će radu učestvovati Jezdimirović, ima sada zadatak da pripremi taj dokument i da u njega uvrsti sve rokove i potrebna finansijska sredstva.

Svakako će se, zaključio je Jezdimirović, potruditi da dokument u konačnici bude što kvalitetniji, jer će uticati na donošenje odluka i imaće višedecenijske posledice po pitanju upravljanja otpada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.