O putu svile i osvajanju Balkana u Matici srpskoj

VIDEO K9: Kina je rešena da osvoji Balkan i Južnu Evropu i za taj potez ekonomski je veoma stabilna, rekao je danas gost-istraživač Centra za energetsko upravljanje i bezbednost Hanijang Univerziteta u Seulu, dr Fabrio Indeo, u Matici srpskoj, gde je bilo organizovano predavanje o uticaju kineske strategije na Evropsku uniju.

0
383

Dr Fabrio Indeo rekao je da je bazična kineska nova strategija koji se zove “Jedan pojas-jedan put”, odnosno obnova puta svile koja je potpomognuta prevashodno velikim investicijama u zemljama Jugoistočne Evrope.

“Ta strategija ide u dva pravca – jedan od njih je drumski koridor, a drugi je plovidbeni put preko Pireja i Soluna do Zapadne Evrope. Ideja je da se preko investicija u koju je upakovana i kineska kultura promoviše kineska spoljna politika i njeni direktni interesi u Evropskoj uniji”, naveo je Indeo.

Kina je zaista moćna država i ekonomski trenutno najnaprednija na svetu i njeni apetiti da se kroz investicije na Balkanskom poluostrvu domogne Evropske unije njoj deluju kao normalan sled stvari, a Indeo odgovara i na pitanje da li je ekonomska ekspanzija po volji drugim moćnim svetskim silama.

“Evropa nema svoju jasnu strategiju kako da se postavi prema tom naletu Kineza zato što postoje velike razlike unutar same Evrope. Jer ima zemalja koje su vrlo zainteresovane za tako nešto jer će im biti izgrađena infrastruktura, pre svega u zemljama Istočne, pa i Južne Evrope i Mediterana, a koji jesu glavni cilj kineske ekspanzije, u smislu da se preko njih grade koridori. Kada je u pitanju SAD, Trampova administracija smatra Kinu za svoj najveći problem, a Evropu za svoju privilegiju i pokušaće da spreči ekspanziju Kine u EU”, rekao je on.

Indeo napominje da Amerika u ovom trenutku nema mnogo snage ni ekonomskog potencijala da se suprotstavi namerama Kine i dodaje da Rusija već ima svoj interese u kineskoj ekspanziji.

“Rusija je tradicionalno zainteresovana za iste zemlje Evrope i ne bi voleli da se u taj deo sveta mešaju neke druge velesile. Ona ima benefite od kineske strategije i uključena je i zainteresovana i podržavaće kratkoročno ceo taj program kretanja Kine ka Evropi, ali će u jednom trenutku gledati da zaštiti svoj interes”, kazao je Indeo.

Na predavanju stručnjaka sa Univerziteta u Seulu prezentovan je video materijal koji je govorio u prilog ekonomskoj i privrednoj ekspanziji Kine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.