O promeni Ustava u oblasti pravosuđa

VIDEO K9: Javno slušanje na temu „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ održano je juče u Velikoj sali Skupštine Novog Sada. Javno slušanje, šesto po redu, organizovao je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije.

0
73

Rasprave koje su vođene do sada na temu „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ pokazale su saglasnost, pre svega stručnog dela javnosti, da je neophodno promeniti odredbe Ustava u oblasti pravosuđa, kako bi bio uspostavljen bolji sistem predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka sudske funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca čime bi ulazak u pravosuđe bio zasnovan na objektivnim kriterijuma vrednovanja, pravičnim procedurama izbora i otvorenosti za sve kandidate, rekla je ovom prilikom Jelena Marinković Radomirović, predsednica novosadske Skupštine u kojoj je održano javno slušanje.

Ministarka pravde je navela da su predložene promene Ustava predviđene kao aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 23, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 27. aprila 2016. godine i koji je revidiran 10. jula 2020. godine.

U okviru diskusije izneta su mišljenja, stavovi i predlozi učesnika javnog slušanja, a među učesnicima su bili predstavnici sudija, tužilaštva i advokata.

U Poglavlju 23 jasno je rečeno da je prvo prelazno merilo izmena Ustava, kako bi bila otklonjene primedbe Venecijanske komisije još iz 2007. godine vezane za prvi izbor sudija i tužilaca u Narodnoj skupštini, podsetio je Vujić.

On je dodao da to što će izboru sudija, tužilaca i predsednika sudova odlučivati visoko sudstvo bez učešća Skupštine Srbije predstavlja istorijski iskorak i unapređenje standarda u oblasti pravosuđe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.