O pravdi bez sudija i tužioca

VIDEO K9: Nakon Kragijevca, radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, našao se, u okviru javne rasprave, kao tema okruglog stola održanog u Novom Sadu. Učesnici su raspravljali o ustavnim amandmanima koje je predložilo Ministarstvo pravde na ovom skupu koji nije prošao bez incidenata.

0
330

Suštinske izmene koje bi mogle da proisteknu nakon izmene Ustava u oblasti pravosuđa, odnose se na nezavisnost sudstva i njegovu odgovornost.

“Koja će da omogući građanima da imaju suđenje koje je na osnovu zakona, ne na osnovu slobodnog sudijskog uverenja, svima isto i na jedan efikasan način. Znači, ne da se, na primer, kao pojedini koji vode glavnu reč, sada imaju niz predmeta u kojima su po dve godine nakon odluke suda, oni duže od dve godine pišu presudu”, rekao je Čedomir Backović, pomoćnik ministar pravde.

Novine se, prema njegovim rečima, očekuju i u pogledu kontrole rada pravosudnih organa.

“Te novine se sastoje u tome da, percepcija koja je postojala, da postoji na neki način kontrola Skupštine ili izvršne vlasti, odnosno zakonodavne kroz prisustvo ministra i predstavnika Skupštine, sad se zamenjuje kontrolom nezavisnih pravnih eksperata”, naveo je Backović.

Udruženju sudija prekršajnih sudova Srbije smeta isključivost uvođenja institucije za obuku u pravosuđu kao jedine prohodnosti za izbor na sudijsku funkciju, kao i sastav, broj članova i način odlučivanja u visokom savetu sudstva

“Smatramo da, ako se neki organ zove, a zvaće se, Visoki savet sudstva, onda je logično da sudije čine većinu u njemu, posebno što on odlučuje o statusnim pitanjima od značaja za rad sudova i sudija”, kazao je Milan Marinović, predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije.

Što se tiče ustavnih amandmana koje je predložilo Ministarstvo pravde, u SNS su uvereni da će biti podržani u Skupštini Srbije, kada za to dođe vreme. Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije Aleksandar Martinović istakao je da se ne slaže sa onima koji smatraju da je predloženim amandmanima došlo do prevage zakonodavne ili izvršne vlasti nad sudskom.

“Ono što je važno da se kaže, to je da su ustavni amandmani u potpunosti u skladu sa standardima koje je postavila Venecijanska komisija, odnosno sa standardima Saveta Evrope. To su bile velike primedbe svojevremeno na pojedine odredbe važećeg Ustava Srbije od 2006. godine i sada su te primedbe ispravljene”, rekao je Martinović.

Okrugli sto su, tokom rasprave, napustili predstavnici strukovnih udruženja sudija, tužilaca i pravosudnih pomoćnika, kao i članovi nevladnih organizacija koje su okupljene oko Nacionalnog konventa za pregovore sa EU, a razlog za napuštanje je, kako prenose pojedini mediji, uvredljiv odnos koji su prema sudijama i tužiocima pokazali predstavnici Ministarstva pravde.

Javna rasprava trajaće do 8. marta, do kada će biti održana još dva okrugla stola u Nišu i Beogradu i do kada će Ministarstvo pravde primati pismene predloge i sugestije na predloženi tekst.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.