O oralnom zdravlju u Velikom ritu

VIDEO K9: Projekat "Mala škola oralnog zdravlja" Službe stomatološke zdravstvene zaštite i Službe patronaže Doma zdravlja "Novi Sad" 10. i 24. jula od 9 do 11 časova posećuje novosadsko naselje Veliki Rit sa pretežno romskom populacijom.

189

U okviru projekta “Mala škola oralnog zdravlja”, Služba stomatološke zdravstvene zaštite i Služba patronaže Doma zdravlja “Novi Sad” posetila je naselje Veliki Rit u kome pretežno žive Romi.

Ekonomsko-socijalni i higijenski uslovi u ovom naselju su veoma loši, a oko 20% stanovnika nema zdravstveno osiguranje, kažu zaposleni u Domu zdravlja.

“Služba patronaže i služba stomatološke zdravstvene zaštite od ove godine zajedno rade projekat pod nazivom “Mala škola oralnog zdravlja” posvećen romskoj populaciji. Znači, prvi put se radi ispred Doma zdravlja ovakav jedan projekat”, navela je dr Sanda Končar, koordinatorka projekta.

Cilj projekta je da romsku populaciju uključi u zdravstveni sistem, poveća njihov odziv na preventivne preglede i zakazivanje stomatoloških termina, kaže Končar. Ovaj put nisu predviđeni pregledi već radionica na kojoj će se meštani Velikog rita upoznati sa faktorima rizika po oralno zdravlje.

“Znači, današnja radionica će biti posvećena oralnoj higijeni. Prvo ćemo podučavati decu na modelu, kako se pravilno održava oralna higijena. Doneli smo poklon pakete u kojima je četkica i pasta za zube i u ličnom kontaktu ćemo svako dete obučiti kako se održava pravilno oralna higijena i ukazati, naravno, na značaj i ishrane koja može da dovede, konkretno do nastanka karijesa kao jednog od najmasovnijih, hroničnih oboljenja što se tiče bolesti usta i zuba”, rekla je Končar.

Radionica je nazvana “Zdrave navike – zdravi zubi”, a posvećena je deci uzrasta do 7 godina i njihovim roditeljima koji su na ovaj način u prilici da saznaju kako mogu da spreče komplikacije različitih bolesti usta i zuba. Direktan izlazak na teren je jedini način da se pristupi edukaciji ovog marginalizovanog dela stanovništva, kaže načelnica Službe patronaže Kristina Nedeljković.

“Oni posećuju ambulante kada imaju problem, ali što se tiče preventivnih aktivnosti što je nama osnovni cilj na nivou zdravstvene zaštite. Osnovni zadatak njegov je da se bavi prevencijom nastanka problema. Dakle, naš zadatak je da ih mi upoznamo sa time kako mogu da spreče da dođe do nastanka karijesa i oštećenja zuba, a ne da rešavamo problem onda kada se desi. Naravno, oni mogu da se jave u bilo koju ordinaciju, kod doktora stomatologije i kod stomatoloških sestara, kod timova koji će rešiti njihov problem. Ali, osnovna ideja ovog projekta je da do problema ne dođe”, rekla je Nedeljković.

Ona je istakla da je zdravstvena zaštita dece u Srbiji besplatna, bez obzira na njihovu nacionalnost i na to da li dete ima ili nema zdravstvenu knjižicu. Ono će biti primljeno u zdravstvenu ustanovu i pregledano od strane pedijatra, a biće mu prepisana i odgovarajuća terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.