O obaveznom vojnom roku na jesen

VIDEO K9: Odluku o eventualnom obaveznom vojnom roku doneće na jesen poslanici u Skupštini Srbije i to tek nakon široke javne rasprave, izjavio je za TV Prva ministar odbrane Nebojša Stefanović.

0
7

Pre konačne odluke o tome da li će mladi u Srbiji ponovo biti obavezni da služe vojni rok ili ne, biće sprovedena široka javna rasprave, nakon koje će se ova tema naći u septembru ili oktobru u Skupštini Srbije koja je 2010. godine i suspendovala, odnosno zamrzla redovno služenje, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Ukoliko takva odluka bude doneta, obavezno služenje vojnog roka neće biti kao ranije, već će se regruti obučavati “vojničkim veštinama”, izjavio je Stefanović i naveo da bi, što se tiče trajanja, vremenski okvir bio “tri do devet meseci, a da su realni rokovi četiri ili šest meseci”.

Dodao je i da bi “onima koji ne žele da nose vatreno oružje to bilo omogućeno” i oni bi se bavili drugim poslovima u kasarni.

Povodom toga koliko bi obavezno služenje vojnog roka trajalo, Stefanović je rekao da je “okvir od tri do devet meseci, a da su realni rokovi četiri ili šest meseci”.

Procena je, prema njegovim rečima, da bi uvođenje obaveznog vojnog roka godišnje koštalo oko osam milijardi dinara te da država “ima sredstva”.

Stefanović je rekao da će država nastaviti sa nabavkom naoružanja i opreme za vojsku, pre svega za PVO i ratno vazduhoplovstvo, kao i da će biti intenzivirano “ulaganje u kopnenu vojsku” tako što će “pešadijske i specijalne jedinice biti stavljene u oklopne transportere, a ne u, kako je naveo, kamione sa ceradom”.

Ministar odbrane je izjavio da će se vojska opremati oslanjanjem na domaću proizvodnju, ali i da će biti nastavljena nabavka oružja iz Rusije, da će biti realizovana ugovorena nabavka sistema “Mistral”, kao i da će biti nabavljeno još tenkova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.