O Momčilu Tapavici u Matici srpskoj

VIDEO K9: Izložbom "Momčilo Tapavica i Matica srpska" u Matici srpskoj odata je počast znamenitom arhitekti, sportisti i olimpijcu, čiji će spomenik, sa skoro dve godine zakašnjenja, biti postavljen 27. februara.

0
74

Momčilo Tapavica bio je stipendista Matice srpske, prema čijim je projektima, između ostalog, izgrađeno današnje rezidencijalno zdanje i sedište ove ustanove.

Bio je i uspešan sportista koji je na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine u timu Kraljevine Ugarske osvojio bronzu u tenisu.

Prigodnom izložbom i programom Matica srpska pokušala je da se oduži Momčilu Tapavici za sve ono što je činio u domenu sporta i arhitekture, rekao je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

Na konkursu za idejno rešenje biste Momčila Tapavice najbolje je, prema Stanićevim rečima, bilo rešenje vajara Luke Kulića.

Atipična ličnost Tapavice itekako je potrebna u kulturi srpskog naroda i svih drugih kojima je bio blizak, rekao je ovom prilikom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Izložba, čiji je autor arhivista Ognjen karanović, podeljena je u četiri dela, od kojih je prvi posvećen odnosu Tapavice i Matice srpske, drugi njegovoj sportskoj delatnosti, treći arhitektonsko-građevinskom angažmanu u Novom Sadu i regionu, a poslednji deo predstavljaju eksponati, tj. literatura Matice srpske o životu i delu Momčila Tapavice.

Izložba u Matici srpskoj predstavlja korak pred otkrivanje spomen biste Momčilu Tapavici, koje je zakazano za četvrtak, 27. februar, ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.