O Jasenovcu u Matici srpskoj

VIDEO K9: Knjiga profesora doktora Gideona Grajfa o stradanjima u logoru smrti Jasenovac predstavljena je juče u Matici srpskoj.

0
194

Drugi svetski rat odneo je brojne žrtve, kako na frontovima, tako i u logorima smrti poput Jasenovca.

Upravo o tom mestu stradanja pisao je u svojoj knjizi pod nazivom „Jasenovac: Auschwitz of the Balkans ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideon Grajf.

„Ovo je prilika da se predstavi tužna i tragična istorija koja je bila skrivana decenijama i krajnje vreme da se razotkriju zločini kriminalnog ustaškog režima koji je brutalno ubio stotine hiljade Srba, Jevreja, Roma i ljudi drugih nacija“, rekao je autor o svom delu.

Prezentaciji knjige prisustvovala je i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam koja je kazala da se treba suočiti sa vlastitom istorijom, a iz holokausta izvući lekciju kako se takve stvari ne bi nikome više desile.

“Nemamo pravo da ćutimo o takvim temama, ne zbog vraćanja u istoriju, već zbog toga da se zlo nikada više ne ponovi”, naveo je tom prilikom gradonačelnik Miloš Vučević.

Ova knjiga, ocenio je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, smešta fenomen Jasenovca u komparativni međunarodni kontekst, živopisna je i argumentovana.

Među prisutnima na promociji bila je i Jelena Radojčić Buhač koja je preživela logor Jasenovac Stara Gradiška, kojoj je 89 rođaka nestalo tokom Drugog svetskog rata.

Logor Jasenovac formiran je u avgustu 1941. godine i bio je najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u kojem su stradale desetine hiljada Srba, Roma i Jevreja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.