O Albini Podgradskoj večeras u “ŽeNSkom muzeju”

VIDEO K9: Razgovori o delu Albine Podgarske otvaraju večeras u 19 sati Kulturnom distriktu u Novom Sadu SFO „(Re)konekcije“/ ŽeNSki muzej u prostoru SKUP-a.

0
8

Program ŽeNSki muzej Saveza feminističkih organizacija “(Re) konekcija”, večeras u prostoru SKUP-a – Saveza kolektivne umetničke prakse, na Bulevaru despota Stefana 5, večeras otvaraju razgovori o autorki Albini Podgradskoj (1858-1880), koja pripada slovačkoj kulturi, a napisala je prvu žensku dramu na srpskom jeziku.

Digitalna platforma ŽeNSki muzej radi od 2019. godine

Drama Albine Podgradske “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878”, tema večerašnjih razgovora u novom prostoru, objavljena je 1880. godine u Novom Sadu, a ove godine je uvrštena u zvaničnu selekciju festivala 69. Sterijinog pozorja. “ŽeNSki muzej” i dalje će nastaviti svoj život na digitalnoj platformi, kao elektronska arhiva dostupna svima, navodi Vera Kopicl, predsednica SFO “(Re) konekcija”.

U okviru ciklusa Razgovori u ŽeNSkom muzeju, književnica Zdenka Valent Belić predstaviće život i rad Albine Podgradske, autorke drame koja će, u režiji Anđelke Nikolić, biti izvedena na ovogodišnjem Sterijinom pozorju. Tokom 5 godina postojanja i prikupljanja građe o ženama koje su dale svoj doprinos kulturi našag grada, države i regiona, ŽeNSki muzej postao je deo međunarodne mreže ženskih muzeja.

Dramski tekst Albine Podgradske, predstavljen novosadskoj javnosti, smatra se najstarijom, za sada poznatom i sačuvanom dramom, napisanom na srpskom jeziku, čija je autorka žena. Pored značaja za srpsko kulturno nasleđe, tekst Albine Podgradske komunicira sa savremenim i aktuelnim problemima naše civilizacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.