NVO i (N)VO u ekološkom organizovanju

VIDEO K9: U moru organizacija, udruženja i pokreta sa zelenim predznakom, građanima je u prvi mah teško da procene koje od njih se zaista bave rešavanjem stvarnih ekoloških problema, a koje su gongo organizacije formirane samo da bi učestvovale u javnim konkursima za dobijanje sredstava od države, rekla je u našem Otvorenom ekranu predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać.

0
40

Sve je više građanskih aktivista, pokreta i organizacija u Srbiji koje se bave ekologijom, među kojima neke sa motivima koji nemaju mnogo dodirnih tačaka sa zaštitom životne sredine.

Vojvođanska zelena inicijativa na ekološkoj sceni je od 2010. godine, a njihov serijal Zelena patrola na delu javnosti poznata po brojnim ekološkim problemima koje stavljaju u fokus svojih emisija.

Veliki je broj institucija i ustanova u našoj zemlji koje se bave zaštitom životne sredine i umnožavaju se velikom brzinom, gde se mnogi, kako je rekla Ruža Helać, uhlebljuju, a ne moraju ništa da preduzimaju.

Kada je reč o organizacijama civilnog društva sa predznakom ekološki, postoje dve vrste, kazala je Helać. Jedne su nastale kao odgovor na ekološke probleme koji se javljaju u lokalnim zajednicama, vrše ozbiljne napore da ti problemi budu rešeni, a počinju kao neformalne inicijative građana.

Postoji, međutim velika grupa gongo organizacija i u ovoj oblasti, rekla je Helać, koje registruje država kako bi učestvovale u javnim konkursima za dobijanje sredstava i bile konkurenti ekološkim organizacijama koje se zaista bore za zaštitu životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.