NURDOR obeležio šestu godišnjicu od osnivanja Roditeljske kuće

0
150

Već šestu godinu za redom mališani oboleli od raka sa svojim roditeljima imaju priliku da borave u lepo uređenom prostoru Roditeljske kuće u Preradovićevoj ulici.

Teške i bolne terapije i proces lečenja na ovaj način olakšan im je boravkom u prijatnom prostoru sa svojim roditeljima kojima je značajan ovakav vid usluge.

“Danas se nalazimo ovde u zadužbini porodice Kostić koja nam je ustupila kuću pre 6 godina i mi već 6 godina radimo pravu stvar zajedno s njima i sa pokrajinom i Dečijom bolnicom. Mi smo u jednom timu gde pokušavamo i uspevamo da deci koja se razbole od raka sa teritorije Vojvodine, ranije, oni nisu imali gde da budu smešteni, od kada postoji inicijativa NURDOR-a mi im činimo veliku uslugu i mislim da svi moramo da im pomažemo u procesu lečenja”, rekla je Joland Korora, predsednica NURDOR-a.

U roditeljskoj kući u Preradovićevoj ulici, istakla je Korora, roditelji i deca imaju besplatan smeštaj i hranu, besplatan prevoz do bolnice, kao i psihološko savetovalište, a jedini uslov za stanovanje jeste da oboleloj deci i njihovim roditeljima treba pomoć. A tu vrstu pomoći, kako je navela, na žalost traži sve više roditelja, što je poražavajući podatak koji svedoči o porastu maligniteta kod dece u Srbiji.

“Oko 350 dece godišnje oboli od maligniteta, korisnici naših kuća su sve češći i time vam indirektno dajem odgovor na pitanje da li je povećan broj maligniteta. Jeste, a s obzirom da imam podatke od pre neki dan, mislim da treba ozbiljno da se zabrinemo i da počnemo da pričamo o tome, a ne samo da dajemo neke proizvoljne prognoze”, rekla je Korora.

Manjak lekara i stručnog medicinskog osoblja, istakla je ona, predstavlja još jedan veliki problem kada je u pitanju lečenje dece obolele od raka. Inicijative koje NURDOR organizuje, uz MK Grupu, pomaže i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo koji je, prema rećima Ivanke Savić iz tog sekretarijata, za poslednjih 6 godina izdvojio 48 miliona dinara za Roditeljsku kuću.

“Dužnost je svakog pojedinca i kompanija da budu humane, da u svojim mogućnostima doprinesu rešavanja problema. Upravo je humanost glavni kriterijum po kojima se prepoznaju civilizovana društva. Tako MK Grupa razvija svoje aktivnosti kako u ovom projektu, tako i u nekim narednim o kojima ćete čuti u narednom periodu”, kazao je Jovan Purar, direktor MK Group.

Sve više je dece, kako se moglo čuti na skupu, koja dolaze i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da se leče od maligniteta u Srbiji, a građenje još jedne roditeljske kuće u Beogradu u narednom periodu, kako je rekla predsednica NURDOR-a, obezbediće dovoljne kapacitete kako bi pomoć bila pružena svima kojima bude bila potrebna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.