NUNS: Zašto vlast ne spreči nastavak kampanje mržnje protiv N1?

VIDEO K9: Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je, kako je saopšteno, najnoviji pokušaj zastrašivanja redakcije Televizije N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe da istraže i konačno utvrde ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema tom mediju.

112

“Neshvatljivo je to da policija ne može da identifikuje lica koja jednom mesečno rasturaju letke sa pretećim porukama protiv N1. Ukoliko bi se ta kampanja mržnje neometano nastavila to će samo pojačati sumnje da aktuelnoj vlasti odgovara zastrašivanje i diskreditacija medija koji objektivno informiše javnost o svim temama važnim za sve građane Srbije”, stoji u saopštenju NUNS-a.

NUNS podseća da se najviši nosioci javnih funkcija u vlasti do sada nisu oglašavali kako bi ne samo osudili već i zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija.

Sinoć u vreme emisije Pressing koja je snimana u Prištini i u kojoj je sagovornik N1 bio verovatni budući premijer Kosova Aljbin Kurti, nepoznata lica su ponovo ubacile letke u dvorište televizije N1. Na lecima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 i autora emisije Pressing Jugoslava Ćosića, sa porukom “ima neka tajna veza”.

Pre nepunih mesec dana u dvorište N1 maskirane osobe ubacile su letke na kojima je pisalo “Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg”, a nekoliko dana pre toga blizu ulaza u zgradu N1 postavljena je improvizovana rampa i tabla sa natpisom “Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg”.

Pre oko dva meseca plakat sa sličnim natpisom postavljen je na ogradi gradilišta pored zgrade TV N1, kao i na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije u centru glavnog grada.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je povodom ovog slučaja da policija i tužilaštvo hitno utvrde ko stoji iza ovih pretnji po sigurnost novinara za šta je zakonom propisana zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.