NUNS: Zabrinjava porast pritisaka nad novinarima

U 2018. godini zabeležena su 102 slučaja pritiska i napada na novinare i druge medijske radnike, objavilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

316

Prema podacima NUNS-a, u 2018. godini novinari su fizički napadnuti sedam puta, a zabeležena su 72 slučaja pritiska i 23 verbalne pretnje.

Kako se navodi u NUNS-ovoj analizi, ono što posebno zabrinjava je trend povećanja pritisaka na novinare koji su u odnosu na 2016, kada su zabeležena 33 takva slučaja, više nego duplirani.

Najčešći su politički i ekonomski pritisci koji dovode do autocenzure, a samim tim i do sužavanja slobode medija.

“Iako pritisci ne sadrže direktne pretnje niti neposredno fizički ugrožavaju novinare, oni mogu da dovedu do ugrožavanja sigurnosti novinara”, ocenjuje se u analizi NUNS-a.

NUNS podseća i da je poslednji slučaj ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara u 2018. godini bilo paljenje kuće novinara Žiga, Milana Jovanovića.

To je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare od detoniranja bombe na prozoru Dejana Anastasijevića, 2007. godine, čiji se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

U NUNS-u ocenjuju da je upravo problem nekažnjivosti najveći problem, o čemu svedoči činjenica da su slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinvić i Milana Pantića i dalje u predistražnom postupku, dok je u toku suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Prema NUNS-ovoj evidenciji, od ukupno 31 zabeleženog sluačaja napada i pretnji na novinare u 2018. godini, tri slučaja su rešena izricanjem kazne, a za 18 slučajeva je u toku postupak pred tužilaštvom i policijom.

U pet slučajeva je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a dva su u sudskom postupku.

Dva slučaja nisu prijavljena, a o jednom slučaju NUNS nema informacije.

“Karakteristično za prethodnu godinu je porast broja tužbi koje podnose nosioci javnih funkcija protiv nezavisnih novinara i medija koji pišu kritički”, navodi NUNS.

Pritisci na medije u 2018. godini su nastavljeni i putem sudskih postupaka, kada je protiv medija pokrenuto 626 tužbi, a rešeno 505 predmeta. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.