NUNS: Zabrinjava ćutanje nadležnih o kampanji zastrašivanja redakcije N1

VIDEO K9: Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je duboku zabrinutost zbog, kako navode, svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade.

104

Posle anonimnih aktera kampanje deljenja letaka, verbalno nasilje protiv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića su nastavili tabloidi, saopštio je NUNS.

Tako je urednik Informera Ćosića proglasio za “šiptarskog plaćenika” koji obavlja prljave poslove u Srbiji čime je direktno ugrožena njegova lična bezbednost. Ćosić je reko “da je u toku zastrašujuća kampanja koja je pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara”.

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani informera od 16.11, za koju advokat Jugoslava Ćosića tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao “šiptarski plaćenik”.

NUNS takođe upozorava i osuđuje napade na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je urednik Informera u jutarnjem programu TV Pink 16.11. označio kao “provokatora” rekavši “ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos.”

Miodrag Sovilj je dan ranije postavljajući legitimno novinarsko pitanje pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju.

Podsetimo, pre desetak dana, tokom emisije Pressing u kojoj je govorio Aljbin Kurti, u dvorište televizije N1 ubačeni su leci sa fotografijama premijera Albanije Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo “ima neka tajna veza”. Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je posle nedavnog intervjua Ćosića sa uzbunjivačem iz “Krušika” Aleksandrom Obradovićem.

NUNS će, kako je saopšteno, o zastrašivanju redakcije N1 i neshvatljivom ćutanju nadležnih institucija obavestiti međunarodne organizacije i institucije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.