Nulta tolerancija prema nasilju

VIDEO K9: Nasilje u porodici iz ugla ostvarivanja, zaštite i unapređenja ljudskih prava, bilo je tema današnjeg kolegijuma Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana.

0
418

Evidentno je da se kriminalitet u Srbiji smanjuje, međutim, istovremeno nasilje je u porastu, naveo je ombudsman.

Poslednji tragični slučajevi nasilja u našoj zemlji ukazuju na sve češće agresivno ponašanje. Stanje u društvu je takvo da moramo da imamo nultu toleranciju prema svakoj vrsti nasilja, istakao je Pokrajinski zaštitnik građana na današnjem Kolegijumu.

“Samo sa nultom tolerancijom mi možemo da dođemo do nečega što neće biti samo poziv u pomoć, nego da dođemo do nekog rezultata. Kažem da je naša osnovna uloga predviđena statutom da vršimo kontrolu rada Pokrajinskih organa vlasti, međutim sa druge strane potrebno je da pratimo i stanje ljudskih prava u ovoj oblasti”, rekao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski zaštitnik građana.

Nakon prikupljanja podataka, ideja je, kaže Pavlović, da se ukaže na slabe tačke i dođe do predloga za moguća rešenja.

“Glavne pritužbe žrtava su da im se ne veruje u institucijama sistema, da oni uvek nešto moraju da dokazuju da su one bile oštećene. Niko njihove potrebe ne može da mapira i tako je ne samo u centrima za socijalni rad, tako je i u krivičnom postupku, da li je to predistražni postupak, da li je za sud”, navela je Jasmina Nikolić, iz Viktimološkog društva Srbije.

 

“Od prvog juna se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji u stvari uređuje tu oblast saradnje, odnosno reagovanje svake od institucija, kao što je policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad i treba očekivati da taj odgovor bude efikasniji”, kazala je Danica Todorov, stručnjak u oblasti rodne ravnopravnosti.

Iskustva zemalja koje su pre nas počele da se suočavaju sa problemom nasilja u porodici, pokazuju da samo jedinstven i zajednički odgovor svih institucija daje najbolje rezultate. Žrtva treba da dobije kompletnu zaštitu, a to je moguće samo ako se angažuju sve institucije, da bi ta zaštita bila efikasna i da se žrtva ne bi vratila u krug nasilja, što sada nije uvek slučaj, istakla je Todorov.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.