Nulta tolerancija na nasilje i u vanrednom stanju

VIDEO K90: Procentualni porast porodičnog nasilja tokom pandemije Kovid-19 virusa zabeležen je u svim zemljama koje imaju razvijen i transparentan sistem za praćenje i ovog oblika nasilja. Kod nas takvih podataka nema, a na opasnost od potencijalne eskalacije porodičnog nasilja u vreme zabrane kretanja upozorio je jedino Zaštitnik građana.

14

Nulta tolerancija na nasilje mora biti prisutna i za vreme vanrednog stanja, poručila je rukovoditeljka Sigurne kuće u Novom Sadu.

Sigurna ženska kuća u Novom Sadu, prema njenim rečima, funkcioniše kao i pre uvođenja vanrednog stanja i njoj je trenutno 14 korisnika, žena i dece.

Država je obezbedila instrumente za borbu protiv svih vidova nasilja, ali je te instrumente teško iskoristiti ukoliko nasilje nije prijavljeno.

Deca su uvek žrtve porodičnog nasilja, bez razlike u rome koji oblik nasilja trpe, upozorila je Padejski Šekerović. Istraživanja pokazuju da je oko 0% dece u porodicama u kojima se dešava nasilje prema majci i samo izloženo direktnim oblicima nasilja, ali da i preostali procenat dece trpi i oseća posledice nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.