Nuklearno bezbedni od Vinče

VIDEO K9: Istrošeno nuklearno gorivo koje je pokretalo jedan od reaktora u Vinči svojevremeno vraćeno Rusiji, a postrojenje koje i danas radi u Institutu u Vinči je bezbedno kada je reč o sigurnosti građana, rekao je prof. dr Radojko Maksić.

230

Kada je reč o prvom nuklearnom postrojenju kod nas, reaktoru u Institutu za nuklearna istraživanja u Vinči, u javnosti se postavlja i pitanje o njegovoj bezbednosti.

Sa svojim preostalim punjenjem reaktorskog jezgra, većom količinom nuklearnog otpada koji je skladišten u aluminijumskim i čeličnim kontejnerima ostaje pitanje da li ovaj reaktor predstavlja realnu pretnju po zdravlje građana Srbije?

Odgovor na ovo pitanje je dao penzionisani profesor Prirodno-matematičkog fakulteta dr Radojko Maksić.

Municija sa osiromašenim uranijom iz bombardovanja 1999. godine, radioaktivni otpad iz medicine i industrije i drugi materijali koji zrače smešteni su za sada u Vinču i tu se čuvaju.

Iako je Srbija zakonima predvidela da će 2019.g. imati rešenje za trajno odlaganje nuklearnog otpada, ni do danas nije odabrana lokacija na kojoj bi odlagalište bilo izgrađeno, a nije poznato ko bi se tim poslom bavio.

Prema procenama trajno odlagalište bi koštalo između deset i petnaest miliona evra. Jedan od uslova za ulazak naše zemlje u EU, pored ostalog je i sigurno čuvanje nuklearnog otpada. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.