Nuklearna sigurnost danas

VIDEO K9: Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Institutom za nuklearne nauke „Vinča“ organizovao je drugu po redu konferenciju „Nuklearna sigurnost danas“, ali ove godine u virtuelnom formatu.

0
31

Konferencija „Nuklearna sigurnost danas“, ove godine organizovana onlajn, posvećena je najnovijim trendovima u dve najveće grane primene nuklearne energije – medicini i energetici kao i u primeni modernih tehnika zasnovanih na jonizujućem zračenju u proučavanju i očuvanju kulturne baštine. Konferenciju je otvorila predsednica Odbora SRBATOM-a Maja Gojković.

“Nuklearna energija i dalje predstavlja jedan od najčistijih i najekonomičnijih izvora električne energije, ali istovremeno i dalje sa sobom nosi veliki strah koji je rezultat ranijih akcidenata. Stabilnost proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama, kao i održavanje visokog nivoa sigurnosti i bezbednosti nuklearnih postrojenja u doba pandemije korona virusa pokazalo je pouzdanost i održivost celokupnog sistema nuklearne energetike”, rekla je Maja Gojković, predsednica odbora SRBATOM-a.

Na konferenciji je rečeno i da se epidemiološka situacija na teritoriji Republike Srbije, tokom pandemije koja je zahvatila svet od kraja 2019. godine, u ovom trenutku ocenjuje kao teška i neizvesna, a da veliki značaj u celokupnom procesu praćenja epidemije imaju i one institucija koje se bave jonizujućim zračenjem.

SRBATOM je i pored izazovne epidemiološke situacije radio nesmetano omogućivši izdavanje dozvola za uvoz kako nove opreme za kovid bolnice tako i opreme za dijagnostikovanje i terapiju drugih bolesti, kao i radiofarmaceutika neophodnih za dijagnostiku i terapiju najtežih bolesti.

“Osim toga, SRBATOM je u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju obezbedio donaciju za opremanje tri laboratorije u Srbiji za brzu detekciju korona virusa, a vrednost donirane opreme veća je od 250.000 evra”, kazao je Slađan Velinov, direktor SRBATOM-a.

Cilj konferencije bio je da stručnoj javnosti i građanima približi najnovija dostignuća u primenama izvora zračenja i nuklearnoj energetici, da prikaže trenutnu praksu u primeni izvora jonizujućeg zračenja u dijagnostici i lečenju različitih bolesti od KOVID-19 do onih najtežih, kao i da približi sledeće korake razvoja nuklearne energetike i dostignuća tehnika zasnovanih na jonizujućem zračenju kojima se proučava i čuva kulturna baština.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.