NSZ: Prekvalifikacija u IT sektor

VIDEO K9: Sertifikati polaznicima Java i Dot.net specijalističke informatičke obuke dodeljeni su danas u novosadskoj filijali NSZ.

0
858

Nacionalna služba za zapošljavanje prošle godine uključena je u nacionalni projekat prekvalifikacija za IT sektor, u okviru kojeg su organizovane specijalističke informatičke obuke za nezaposlene u 10 gradova u Srbiji.

Program specijalističkih informatičkih obuka ove godine od ukupno 100 polaznika uspešno je završilo svih 50 polaznika za Java programiranje i 25 polaznika dot.net, a obezbeđena im je i praksa u nekoliko softverskih kompanija u Novom Sadu.

“Tržište rada je veoma zahtevno i informacione tehnologije su zanimanje broj jedan u 21. veku. Mi smo to prepoznali, sredstva su obezbeđena, interesovanje je bilo vrlo veliko i na obostrano zadovoljstvo danas finiširamo dodelom sertifikata. Postoji još i radna praksa za 50 posto od ukupnog broja kandidata u IT kompanijama u Južnobačkom okrugu. Posle dodele sertifikata imaju još i radnu praksu da bi utvrdili postojeće znanje”, rekla je Smiljana Gardinovački iz NSZ Novi Sad.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, učešće mladih do 30 godina u ukupnoj nezaposlenosti je 19 posto, dok je starijih od 50 godina 33 procenta, te im ovakav vid obuke pruža kvalitetno znanje i veliku šansu za posao.

Obuka je trajala šest meseci, a polaznici ovog kursa pokazali su, kako je rečeno, zavidan nivo znanja i kompetencija.

“Mi očekujemo veliki procenat zapošljivosti jer je traženost na tržištu rada ovih programa velika i programera, tako da kažem. Prepoznali smo potrebu da ulažemo u ljudski kapital što se tiče ovih obuka, a biće tu i ostalih obuka od strane Nacionalne službe za zapošljavanje”, navela je Gardinovački.

Razvojem digitalizacije i rastom tehnoloških potreba, kako je rekla, sve većem broju kompanija potrebni su stručnjaci iz sfera programiranja, ali i rada na računarima, stoga je ovakav vid informatičke obuke veoma značajan za nezaposlena lica, jer će im, kako se nadaju u ovoj službi, omogućiti velike šanse za kvalitetne poslove u IT kompanijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.