NSZ: Podsticaj zapošljavanju kroz mere privrednicima

VIDEO K9: Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je danas u Novom Sadu paket aktivnih mera koje nudi privrednicima i poslodavcima u toku 2018. godine. Sredinom februara, podsetimo, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 10 javnih poziva na koje, kako kažu, očekuju veliki odziv i poslodavaca i nezaposlenih.

0
496

Za realizaciju programa i mera koje će sprovoditi u toku ove godine, NZS ima budžet od tri milijarde šesto pedeset miliona dinara i 550 miliona iz bužetakog fonda za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Dodatna sredstva u visini od 750 miliona obezbediće, kako kažu, iz budžeta Pokrajine i lokalne samouprave za realizaciju Pokrajinskih i lokalnih akcionih planova.

“Planirano je da kroz mere i programe koje budemo realizovali bude uključeno 132.200 nezaposlenih lica sa naše evidencije. Od tog broja 7.600 biće osobe sa invaliditetom i kroz projekat IPA 2013. koji ćemo realizovati, će biti uključeno 1.512 nezaposlenih lica”, rekla je Tatjana Vidović, direktorka NSZ filijala Novi Sad.

NZS je dodeljen direktan grand u visini od preko 554 miliona dinara za realizaciju programa projekta IPA 2013. Kompletan paket mera, kako je istaknuto, usaglašen je sa nacionalnom strategijom zapošljavanja za period od 2011. do 2020. godine.

“Programi su kreirani tako da zadiru u domen teže zapošljivih lica, lica koja nemaju radnog iskustva u zanimanju, lica kojima su potrebna praktična znanja na konkretnim radnim mestima, lica koja poslodavac želi da osposobi za konretne poslove kroz takozvani program na zahtev poslodavca i kroz deset javnih poziva mi bukvalno, od čega su prioritetna i dva javna poziva namenjena zapošljavanju i uključivanju lica sa invaliditetom, mi pokušavamo da utičemo na usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada svakako i na ljudski kapital. Znači, povećanje kompetencije jeste jedna od prioritetnih mera i ovogodišnjeg nacionalnog akcionog plana za zapošljavanje”, navela je Smiljana Radovanović, načelnica za programe za zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke u novosadskoj filijali NSZ.

Radovanović je pozvala i poslodavce i nezaposlene da se informišu i uzmu učešće u aktivnoim merama za zapošljavanje i napomenula da poslodavce koji su spremni da zaposle teže zapošljive kategorije planirane za ovu godinu, očekuju značajna podsticajna sredstva u vidu subvencija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.