NSZ NS: Povećana potražnja za radnicima od strane poslodavaca

VIDEO K9: Povećana potražnja za radnicima od strane poslodavaca ove godine dovela je do manjeg broja lica koja traže posao putem Nacionalne službe za zapošljavanje, kažu u novosadskoj filijali. Dugogodišnje iskustvo u direktnoj komunikaciji sa poslodavcima, kao i uslovi koji su za njihove potrebe omogućeni u filijali, kako su naveli, daju pozitivne rezultate prilikom posredovanja u zapošljavanju.

0
653

Ove godine znatno je povećana potražnja za radnicima od strane poslodavaca, saznajemo u Odeljenju za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u novosadskoj filijali NSZ.

Tome je značajno doprinelo direktno posredovanje u komunikaciji sa poslodacima.

 

“Ono što je karakteristično za prethodni period, dakle, za devetomesečni obračun 2017. godine, jeste da smo mi neki plan koji je napravljen, odnosno kvote koje su obavezne premašili za 23% već za prvih devet meseci, u odnosu na komunikaciju sa poslodavcima i direktno posredovanje naše filijale. Što će reći da je izuzetno veliki porast obraćanja poslodavaca filijali NSZ Novi Sad, a naravno za to postoji više razloga. Jedan od njih je veoma dobra saradnja sa poslodavcima u svim prthodnim godinama, jer ovaj sistem, da imamo odvojenu komunikaciju sa njima postoji desetak godina”, rekao je Dušan Marjanović iz NSZ, filijala Novi Sad.

U novosadskoj filijali NSZ za rad sa poslodavcima nadležna je kancelarija br. 12. u kojoj se popunjava obrazac prijave potrebe za zapošljavanjem, koja sadrži osnovne podatke o poslodavcu, kao i o licima kojima treba da se posreduje, pojasnio je Marjanović. U zgradi filijale poslodavcima je omogućeno i da obavljaju pojedinačne ili grupne razgovore, ali i testiranje kandidata za posao, ukoliko je to potrebno.

“Dešava se sada sve češće u praksi da nemamo lica koja zadovoljavaju potrebe poslodavaca, ne samo zato što su to deficitarna zanimanja, ne samo zato što određeni kriterijumi nisu zadovoljeni, nego je jednostavno trend da je sve manji broj nezaposlenih lica. MI u ovom trenutku imamo oko 17.600 lica sa 30. septembrom, na teritoriji grada Novog Sada, a 42.500 na teritoriji Filijale Novi Sad, što je veliko smanjenje, čak se penje smanjenje na čak 20% u odnosu na neke prethodne periode, kako već u kom periodu, ali u svakom slučaju izuzetno smanjen broj nezaposlenih lica jeste”, naveo je Marjanović. 

Radnici Filijale godišnje i obiđu oko 2.000 poslodavaca s kojima rade ankete i istraživanja kako bi odredili njihove potrebe ili uneli eventualne inovacije u sam postupak posredovanja.

“Ono što moramo da istaknemo je da je sada veliki broj deficitarnih zanimanja kojih, jednostavno, više uopšte nemamo, što mi kažemo, gotovo se sada ne vide šanse kako će se to u sistemu obrazovanja brzo rešiti, gotovo da je i nemoguće. Nama nedostaju programeri, farmaceuti, ne da nedostaju, nego ih uopšte nema, a sada već, uglavnom, nemamo adekvatnih mesara, pekara, zavarivača, te brojnih drugih zanimanja za koja ne možemo reći da su deficitarna, ali se već teško popunjavaju”, kažu u NSZ. 

Posredovanje u zapošljavanju i direktna komunikacija sa poslodavcima, zaključio je Marjanović, pokazali su se kao efikasan način smanjenja nezaposlesnosti.

Iako na smanjenje ukupnog broja nezaposlenih utiču i drugi faktori, poput odlaska ljudi iz zemlje, u najvećem procentu on se, ipak odnosi na povećanje broj sugrađana koji su, rekao je Marjanović, dobili posao putem NSZ.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.