NSZ: Nezaposlenost u opadanju

VIDEO K9: Broj nezaposlenih u Novom Sadu je u 2017. godini smanjen za skoro 22 odsto u odnosu na 2016. Najbrojnije osobe bez posla su one sa srednjom stručnom spremom, dok je na na spisku najmanje nekvalifikovanih ili niskokvalifikovanih lica, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

0
390

U Južnobačkom okrugu na evidenciji za nezaposlene ima oko 41.270 lica, što je za 8.700 manje nego što ih je bilo 2016. godine.

U novosadskoj filijali na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje registrovano je oko 16.770 osoba, ili oko 5.000 manje nego godinu dana ranije, pokazuje statistika službe.

U ovoj ustanovi tvrde da je do smanjenja broja nezaposlenih lica došlo zahvaljujući aktivnim merama za zapošljavanje, programima republike i resornog ministarstva, kao i povećanom broju stranih investitora, posebno kompanije LIR i Delfi gde je zaposleno 6.500 radnika.

“Zahvaljujući dobroj saradnji s poslodavcima u toku prošle godine smo imali 2,2,5 odsto više slobodnih radnih mesta nego 2016. godine. Najviše su se tražili radnici u proizvodnji i to u automobilskoj industriji, mašinski i metalski radnici, električari, kuvari, ugostitelji, trgovci, inženjeri građevinarstva, inženjeri IT i elektro inženjeri”, rekla je Tatjana Vidović, direktorka NSZ filijale Novi Sad.

Ukupno zapošljavanje u Južnobačkom okrugu, navodi Vidović, prošle godine je povećano za 10,5 odsto u odnosu 2016, a u Novom Sadu za 15,5 procenata.

“Prvenstvo uključivanje u mere imala su teža zapošljiva lica i lica koja pripadaju osetljivim kategorijama nezaposlenih, a to su lica do 30 godina starosti i preko 50, tehnološki viškovi, dugoročna nezaposlena lica, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, žene žrtve nasilja, žrtve trgovine ljudima, mladi bez roditeljskog staranja, deca palih boraca i samohrani roditelji”, navela je Vidović.

Natraženija zanimanja su ubedljivo ona vezana za informacione tehnologije, koja su deficitarna na našem tržištu rada.

“Kada govorimo o suficitarnim zanimanjima, tu na žalost se stvari ponavljaju, mnogo je poljoprivrednih inženjera, turizmologa koji nisu u situaciji da nađu adekvatne poslove”, kazao je Dušan Marjanović iz novosadske filijale NSZ.

Ove godine budžetom Republike Srbije obezbeđeno je 2,8 milijardi dinara za realizaciju programa i mera akcionim planom zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba i 550 miliona dinara iz budžeta fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.