NS: Visoke koncentracije polena ambrozije

VIDEO K9: Letnje vreme, naročito avgust mesec smatra se mesecom alergija na polen, od čega nije izuzet ni Novi Sad, s obzirom na to da prema podacima Laboratorije za palinologiju, u vazduhu trenutno postoji polen od šest vrsta biljaka.

1105

Polen trave, bokvice i pepeljuge sadržan je u vazduhu u niskoj koncentraciji, dok je umereno visoka koncentracija polena pelena i koprive, podaci su Laboratorije za palinologiju u Novom Sadu. 

Najviša, odnosno veoma visoka je koncentracija polena ambrozije, što kod mnogih osoba osetljivih na polen izaziva reakcije.

Kod alergije na polen mogu se primetiti kijanje, svrab u predelu nosa, grla i očiju, tamni krugovi oko očiju, suzne oči, konjunktivitis i rinitis. Neki ljudi, alergični na polen, mogu razviti astmu.

Tri su osnovna principa u lečenju alergija, a to su izbegavanje alergena, uzimanje lekova koji smanjuju simptome i imunoterapija.

Izbegavanje polena je teško, a neki od saveta su boravak u zatvorenom prostoru, osim tokom kišnih dana, nošenje sunčanih naočara, često košenje travnjaka, uređenje zakorovljenih površina, zatvoriti prozore u kući i na kolima, što češće tužiranje i pranje
kose, često umivanje, kao i sušenje veša u zatvorenom.

Lekari savetuju da svi koji osete simptome alergije, pre nego što uzmu bilo koji preparat, provere na polen koje biljke su alergični.

UNIŠTAVANJE AMBROZIJE U GRADU

Što se tiče održavanja zelenih površina u gradu i uništavanja ambrozije, za to je zaduženo Gradsko zelenilo koje ima u planu da ove godine uništava ambroziju na devet i po miliona kvadratnih metara u gradu, a trenutno se radi na korovskim površinama na Novom naselju, Pejićevim salašima, Veterniku, Šangaju, Kovilju, Kisaču, Begeču i Sremskoj Kamenici.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.