NS seme: Saradnja sa Institutom iz Segedina

VIDEO K9: Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu potpisao je Sporazum o naučnoj saradnji sa mađarskim Institutom iz Segedina. Kako je rečeno, ta saradnja ogledaće se u razmeni iskustava i stvaranju zajedničkih hibrida više biljnih vrsta.

423

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je sa Institutom iz Segedina započeo saradnju pre mnogo godina, a ovaj sporazum je samo kruna dosadašnje saradnje, rečeno je nakon potpisivanja dokumenta.

“Saradnja sa mađarskim partnerima traje više godina, na naučnom nivou, a to smo sada pretočili u formu ugovora. Sada ćemo tu saradnju nastaviti kroz razmenu genetskog materijala i semena kako bismo radili oglede i ispobali sorte hibrida kako u Srbiji iz Mađarske, tako i srpskih semena u Mađarskoj”, naveo je Jan Turan, direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Lajoš Bona, direktor Instituta u Segedinu smatra da je ovo veoma važan dan za obe institucije zbog toga što je Vojvodina veoma bogata poljopriovredna regija, koja je po izvozu pojedinih žitarice među vodećim u svetu, ali isto tako i zbog toga što je Mađarska veliki izvoznik semena. On smatra da će ovaj Sporazum o saradnji naročito biti značajan za mlade naučnike i istraživače.

“Obe institucije imaju veliku i značajnu naučnu bazu, a sa druge strane veliki su izvoznici semena. Verujemo da će ova saradnja omogućiti veću proizvodnju i bolji kvalitet sorti, kao i veći izvoz za obe zemlje”, rekao je Bona.

Tom prilikom istaknuto je da se dosadašnja saradnja dva instituta ogledala u razmeni iskustava i stvaranju zajedničkih hibrida više biljnih vrsta, poput strnih žita i suncokreta, te da će ovim sporazumom ona uključiti još neke ratarske kulture.

“Sigurno ćemo sarađivati na strnim žitima, kukuruzu, soji, na krmnom bilju i slično, a ono na čemu radimo jeste projekat saradnje između Mađarske i Srbije na suncokretu, koja će, osim komercijalne, imati i načnu komponentu, a koji će biti finansijski bolje poduprt”, naveo je Vladimir Miklič sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Podsetimo, poseti mađarske delegacije prethodila je poseta predstavnika novosadskog Instituta Segedinu, kada su dogovoreni okvirni pravci saradnje koji su danas ratifikovani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.