NS SEME: Godina bila sušna, očekuju uspešnu 2018.

VIDEO K9: Godinu za nama obeležila je suša, ocenjuju u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, ali su poljoprivrednici, uz primenu odgovarajućih agrotehničkih mera i saveta stručnjaka, mogli da ostvare određenu dobit. Sumirajući vlastite poslovne rezultate, u NS semenu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kažu da su već sada zaključeni ugovori o plasmanu većine njihovih proizvoda po kojem su prepoznatljivi u zemlji i inostranstvu.

0
536

Godinu za nama, sa agronomske tačke gledišta, možemo okarakterisati kao sušnu, ali ne i katastrofalnu za naše poljoprivrednike koji su, uz preporuke stručnjaka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, mogli da ostvare određene prinose, odnosno dobit.

“Sa agronomskog stanovišta se videlo, ko je primenio svu agrotehniku, odnosno ko se pridržavao svih preporuka agronoma, ostvario je kakve-takve prinose, odnosno, ipak je ostrvario određenu dobit, jeste da je bila manja u odnosu na 2016. ili 2015, ali sa odgovarajućom agrotehnikom i uz preporuke naših stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, postignuti su, ipak, odgovarajući uspesi”, rekao je dr Jan Turan, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Povoljni vremenski uslovi u oktobru i novembru, u vreme osnovne obrade zemljišta koja je urađena na mahom svim površinama, međutim, bili su prvi ostvaren preduslov za uspešniju 2018. godinu.

“Naravno treba sad videti kakva će biti zima, koliko će se vlage akumulirati za proleće, kada nem predstoji prolećna setva. Za narednu sezonu mi smo pripremili seme svih ratarskih i povrtarskih kultura za domaće tržište u odgovarajućim količinama, tako da našim poljoprivrednim proizvođačima apelujem da se opet odluče za naše seme i nećemo ih izneveriti”, naveo je Turan. 

Svoju poslovnu godinu Institut za ratarstvo i povrtarstvo oceniće na kraju sezone koja je trenutno u ovom preduzeću u punom jeku.

 

“Mi, faktički, poslovnu godinu sa 90% završavamo negde do maja, onda nam ostaje na jesen još plasman strnina, odnosno pšenice i ječma, tako da, mi smo sada u naponu sezone, jednostavno, nemamo praznika jer moramo sve da odradimo na vreme da bi naši komitenti, poljoprivredni proizvođači, dobili seme na vreme”, ističu u Institutu. 

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, dodao je Turan, već ima zaključene ugovore o plasmanu svojih proizvoda u 2018. godini, semena suncokreta, soje, krmnog bilja, a bliži se kraju i posao oko plasmana kukuruza.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.