NS: Biskupska konferencija o restituciji, migrantima i porezu

VIDEO K9: Restitucija imovine Katoličkoj crkvi, sprovođenje verske nastave, te pomoć migrantima, neke su od tema 35. Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metodija, koja je od ponedeljka do danas zasedala u našem gradu.

0
770

Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metodija, kojoj pripadaju katolički biskupi Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije, tokom zasedanja u Novom Sadu pridružila su se četiri papina izaslanika iz Sofije, Ljubljane, Sarajeva i Beograda.

“Glavne teme su bile naš rad kao katolika ovde na terenu ovih država koje sam spomenuo. Posebno smo razgovarali o potrebama naših vernika, a isto tako i celoga društva na ovim terenima. Posebno bih tu podvukao ulogu Karitasa, koji već dve godine zajedno sa nemačkom vladom, međunarodnom zajednicom i Vladom Republike Srbije pomaže u programu izbeglica”, rekao je mons dr Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski.

Razgovarano je i o važnim verskim pitanjima, kao i o aktuelnoj situaciji u kojoj ce Katolička crkva nalazi u Srbiji, između ostalog i problemu sa porezom na imovinu u pojedinim lokalnim samoupravama.

“Nekih opština koje žele da imovinski porez skupljaju od crkvenih, verskih zgrada, koje znamo da, same po sebi ne podležu imovinskom porezu. Znamo da je u izradi novi Zakon o sahranjivanju, Zakon o komunalnim delatnostima je prihvaćen već ranije, u kojem crkve imaju pravo da izaberu preduzeće ili privatnioka koje će se brinuti za groblje i to su isto stvari gde još postoje neke nejasne tačke koje želimo da izradimo do kraja”, naveo je biskup. 

Na konferenciji je razgovarano i o sprovođenju verske nastave u školama i realizaciji izrade projekta novih udžbenika za katoličku veronauku, kao i pitanje restitucije imovine Katoličkoj crkvi, koja, prema njegovim rečima, napreduje, iako ne istim tempom u odnosu na dominantnu konfesiju u Srbiji.

“Tu imamo dobre rezultate. U nekim biskupijama više, u drugima manje, to ne znamo zašto je tako. Naravno da nije još sve vraćeno. Ako smem da kažem, kao što sam rekao prema biskupijama, ja mogu za mogu biskupiju zrenjaninsku, sada smo negde oko 30% od predmeta obrađenih, ili odbačenih ili dobijenih. Dobili smo dve zgrade i tri komada zemlje, da tako kažem, a još jedno 15-ak drugih različitih stvari je otvoreno”, rekao je Nemet. 

Restitucija u Sremu i Subotičkoj biskupiji, prema njegovim rečima, takođe dobro napreduje, dok Beogradska nadbiskupija još ništa nije dobila, jer je u pitanju, uglavnom, građevinsko zemljište.

U Novom Sadu, gde imovina oko Katedrale nije ni bila oduzeta, kako je rekao, otvorena pitanja odnose se na pojedine zgrade koje čekaju rešavanje pitanja restitucije imovine Katoličkoj crkvi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.