NP Fruška gora: Seča šume pod kontrolom

VIDEO K9: U JP Nacionalni park Fruška gora tvrde da nema nekontrolisane seče drveća na Fruškoj gori, a da za bespravnu slede krivične prijave.

0
626

Nakon brojnih medijskih natpisa, upozorenja Zelene patrole i peticija pokrenutih na društvenim mrežama o, kako tvrde, nekontrolisanoj seči drveća na Fruškoj gori, u javnom preduzeću koje gazduje našim nacionalnim parkom kažu da se njihovo poslovanje odvija prema strogo propisanim i kontrolisanim pravilima.

Za bespravnu seču, kako navode, slede i odgovarajuće kaznene mere.

“Svakako da je bilo nekih bespravnih seča u granicama nacionalnog parka. Nacionalni park, u ovim šumama kojima gazduje, od početka godine preko 30 prijava je napravljeno od početka godine za bespravne seče, i preko deset prijava za bespravnu ispašu. To nam je isto jedan od velikih problema, gde nam dolaze odbijene količine ovaca i čobana, tu u te naše sastave koji treba da se obnavljaju, puštaju te ovce i one nam praktično uništavaju taj prirodni podmladak koji mi čekamo”, kazao je Konstantin Plužarević iz JP NP Fruška gora.

Javnu peticiju za obustavu seče drveća na Fruškoj gori, koja je nedavno objavljena na društvenim mrežama podržao je i muzičar Darko Rundek.

U ovom preduzeću kategorično demantuju navode pojedinih medija i napisa na portalima o nekontrolisanoj seči drveća, koja nije u funkciji očuvanja i podmlađivanja šuma Fruške gore, već u funkciji finansijskog poslovanja Nacionalnog parka Fruška gora.

“Uglavnom u granicama nacionalnog parka ukoliko su neke seče, uglavnom su sve seče planske, sve se kontroliše i sve može da se iskontroliše u svakom trenutku šta je rađeno, gde i koliko je rađeno. Muzičar ne znam šta je hteo da kaže, da li je podržao ili nije, to je njegovo pravo. Mi smo ovde u nacionalnom parku kao šumari, možda dovoljno ne poznajemo šumarstvo, ako neko od muzičara zna više od nas, mi smo spremni da prihvatimo, da nam dođe da nam pomogne da nam kaže nešto što mi ne znamo. Ne bih hteo da nikoga da vređam, ali to je kao kada bi se mi šumari bavili muzikom i komentarisali neke numere ili bilo šta”, rekao je Plužarević.

Dodajmo da je po okončanju prethodne, počela i priprema za novu grejnu sezonu. Priprema ogreva je počela kaže Plužarević, a cena drveta će biti ista kao i prethodne godine.

“Što se tiče nacionalnog parka, mi smo određenu količinu ogrevnog drveta pripremili prethodne sezone, a mislim da ćemo i ove godine pripremiti dovoljne količine ogrevnog drveta, tako da stanovništvo koje gravitira ovde oko Fruške gore, može biti sigurno da će dobiti određenu količinu ogrevnog drveta”, naveo je Plužarević.

Iako ne mogu apsolutno da spreče bespravnu seču u granicama Nacionalnog parka Fruška gora, nadležni iz ovog javnog preduzeća tvrde da je njihovim radom prethodnih godina Fruška gora dodatno pošumljena u odnosu na nekadašnje stanje i da oni svojim zalaganjem čine sve da se takvo stanje i održi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.