Novosadskog kratkokljunog goluba sve manje

VIDEO K9: Golub je jedan od simbola Novog Sada, a novosadski kratkokljuni golub rasa nastala u našem gradu. Ovih ptica danas je izuzetno malo, zbog karakteristike same vrste, ali i sve manje golubara, naročito mlađih, koji su zainteresovani za ovaj hobi.

1460

Novosadske kratkokljune golubove uzgojili su ukrštanjem pasionirani golubari iz našeg grada šezdesetih godina prošlog veka.

Jedan od selekcionara bio je i Lazar Šovljanski, čije je golubove nasledio njegov rođak Radovan, koji ih već dve godine sa uspehom uzgaja.

Nekada su ovi golubovi bili letači, ali su, nakon doterivanja, vremenom, oni danas lepe ukrasne ptice koje odlikuje pitomost.

 

“Sitan je to golub, 22 do 24 cm dugačak, zove se kratkokljuni, znači da mi je najvažnija odlika kratak kljun. Kljun je, em kratak, em je povijen na dole, velike su mu ringle, to su mu delovi oko očiju. Boja oka je izuzetno bela, mala zenica, široka glava koja je nazad povijena. Svaki golub ima kapu, kapa je skladna sa šesticama sa strane “, rekao je golubar Radovan Šovljanski. 

Kratak kljun, koji goji golubari izuzetno cene, doprineo je, međutim, njihovoj ugroženosti, jer onemogućava prirodno hranjenje mladunaca.

Ova vrsta ne brine mnogo o svom potomstvu, pa mlade ptiće u prvih mesec i po dana hrane sami uzgajivači, a o njima brinu i dadilje – druge rase golubova.

“Othraniti takvo mlado ne mogu roditelji, moraju da postoje dadilje i to ne jedan par dadilja, nego čovek mora da ih premešta od jednog do drugog, nekada se premesti do dva – tri para dadilja da bi mlado ostalo othranjeno”, rekao je Šovljanski. 

Zbog toga i njihovog izgleda su ove ptice dragocene, ali i retke, te osim nekoliko u Negotinu, ovih četrdesetak novosadskih kratkokljunih golubova Šovljanskog su možda jedini u svetu.

Stoga ne čudi da osvajaju nagrade na raznim takmičenjima, a možda donesu pehar i sa Evropske izložbe na kojem, od danas do nedelje, učestvuju u Vršcu.

 

“Kod ove rase ocenjuje se opti izgled, znači, glava, figura, što elegantniji, to je bolji. Potom boja, koja mora biti zagasita, znači, ako je crven mora biti jarko crven, ako je crn da se presijava, na zeleno da vuče, vuga – tamna vuga, boja čokolade i sad u novije vreme ima ih srebrnih, a pojavljuju se i beli”, kaže Ivan Sabo iz Udruženja za odgoj sitnih životinja iz Novog Sada. 

Prema rečima Šovljanskog, čiji su otac i deda takođe bili golubari, ljubav prema ovim pticama treba da otkriju mladi i počnu da se bave njihovim uzgojem, kako bi novosadski kratkokljuni golub imao šansu za budućnost.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.