Novosadski zet promenio svet

VIDEO K9: Veliki naučnik Albert Ajnštajn umro je na današnji dan 1955. godine, a zahvaljujući njegovim otkrićima promenio je svet i naše gledanje na prostor i vreme.

0
502

Albert Ajnšataj živeo je neko vreme u Novom Sadu, čime se velik broj sugrađana ponosi. Njegova specijalna i generalna relativnost koju je otkrio nisu samo teorijski omogućile da shvatimo šta se dešava oko nas, već je ta njegova postavka primenjiva u svakodnevnom životu.

“GPS uređaji ne bi mogli da funkcionišu na način na koji rade da nije ovih teorija relativnosti, zato što oni unose korekcije automatski. I sateliti koji se kreću iznad zemlje, solidno i velikim brzinama, neuporedivo sa brzinom svetlosti i pošto se nalaze iznad površine zemlje dosta udaljeni, gravitacija je tu manja, a Ajnštajn je pokazao da oba ta efekta i specijalne i opšte relativnosti utiču na merenje vremena. Pošto mi na osnovu merenja vremana od tih signala koje šalju određujemo prostor, da nije tu uračunato, svakodnevno bi ti GPS-ovi grešili”, naveo je doc. Petar Mali sa PMF-a.

On kaže da bi na dnevnom nivou bila greška od nekoliko metara. Kao drugi primer koliko su značajne Ajštajnove teorije relativiteta, docent je naveo kosmičko zračenje koje se u laboratoriji na deprtmanu za fiziku beleži svakodnevno.

“Ti kosmički mioni nastaju u sudarima zračenja sa atmosferom i njihovo vreme života ne bi bilo dovoljno da dođu do površine zemlje. Pošto ih mi ovde detektujemo, to znamo i kako, jer to su neki efekti kao što je dilatacija vremena koje je Ajnštajn objasnio to nam je pomoglo da razumemo široku neku prirodu”, rekao je Mali.

Pored svega toga, naveo je on, Ajnštajn je dao ogroman doprinos i kvantnoj mehanici, iako nije bio njen predstavnik. U poznim godinama, Albert objavljuje rad koji je najcitiraniji, a pokušao je da ukaže na neke probleme u kvantnoj mehanici. Naučnici su pokušali da narednih trideset godina reše problem na koji je Albert ukazivao tako što su iznova izvodili eksperimente u toj nauci, rekao je Petar Mali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.