Novosadski vaspitači na obrazovanu o bezbednosti dece u saobraćaju

VIDEO K9: Ako naučimo decu pravilnom ponašanju u saobraćaju, dugoročno obezbeđujemo bezbednost svih učesnika u saobraćaju i smanjujemo crnu statistiku na putevima. Ovom idejom vode se u Centru za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, koji su organizovali dvodnevni edukativni skup za novosadske vaspitače u vrtićima.

0
422

Sa saobraćajnim obrazovanjem i vaspitanjem dece treba početi u najranijem uzrastu smatraju u Centru za promociju bezbednosti saobraćaja, koji je u tom cilju organizovao dvodnevni stručni skup na temu edukacije vaspitača predškolskih ustanova ou oblasti bezbednosti učesnika u saobraćaju.

“Oni su ti koji veliki deo vremena provode s našom decom i takođe su u dobrom kontaktu s roditeljima, tako da na njih mogu da utiču”, rekla je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju.

Tokom prvog dana stručnog skupa vaspitači su mogli da čuju o različitim aspektima saobraćajnog obrazivanja i vaspitanja, novinama i novim metodama koje se koriste, ali i o tome kako stradaju deca u saobraćaju i koje su to najčešće greške koje čine.

“Ne želimo da se mešamo u njihov posao, nego da im predstavimo problem sa naše strane, a onda zajednički da dogovorimo koje su to aktivnosti i mere koje treba da sprovedemo kako bi unapredili bezbednost dece u saobraćaju i kako bi zaista smanjili taj broj dece koja stradaju u saobraćaju”, istakla je Jovanović.

Saobraćajno obrazovanje i vaspitanje je neophodno ukoliko želimo da uspostavimo dugoročno efikasan sistem bezbednog saobraćaja, smatraju stručnjaci koji prepoznaju trenutne nedostatke saobraćajnog obrazovanja kod nas, naročito na predškolskom i osnovnoškolskom nivou.

“Mi možemo istaći možda neke ključne probleme koji su vezani za sadržaj koji je ponuđen vaspitačima i učiteljima da rade s decom na saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju, zatim metod rada koji je itekako važan da u tim ranim godinama se uspostavi u radu s decom na pravilnom konceptu, kao i problem učila”, naveo je Dragan Jovanović, profesor Bezbednosti u saobraćaju na FTN-u.

Edukacija vaspitača ove vrste, smatra Jovanović, mogla bi da pruži odgovor na deo tih problema, ali i da podstakne druge lokalne samouprave, predškolske i obrazovne ustanove da razvijaju ovu oblast.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.