Novosadski parkovi i “parkovi”

VIDEO K9: Pokušaj Telepske inicijative da otkupi parcelu na kojoj godinama traže da bude izgrađen park, nije uspela, ali oni nastavljaju svoju borbu za zelene površine na novosadskom Telepu.

0
15

Pre tri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da promene odluku gradske vlasti o tome da na parceli, koja predstavlja jedinu veću zelenu površinu u tom delu grada, bude izgrađen Centar za vanredne situacije.

Stanovnici Telepa tada su tražili da na čitavoj toj površini bude izgrađen park, s obzirom da ovo naselje u kojem živi preko 20.000 stanovnika i koje konstantno raste, a nema nijedan park ili neku zelenu površinu slične namene.

Umesto parka su, u novom Generalnom urbanističkom planu do 2030, na tom mestu ucrtane zgrade, 12-spratnice, dok je za park ostavljen najmanji deo prostora na parceli.

I pre donošenja GUP-a do 2030. godine, navodi Aleksandar Lazarević iz Telepske inicijative, površina koju su tražili za izgradnju parka izdeljena je na tri dela, dva namenjena za izgradnju višespratnica, od kojih je jedan već kupljen, a jedan, površine oko 1,2ha, za park.

Telepčani brinu da neće dobiti ni toliko, posebno ukoliko ne bude obezbeđeno dovoljno parking mesta za buduće višespratnice.

Akcije kojima su Telepčani pokušavali da zaustave izgradnju na zelenoj površini u svom komšiluku poznate su Novosađanima. U poslednjoj “Svim srcem za za Telepski park”, želeli su da na javnoj licitaciji otkupe preostalu parcelu namenjenu za gradnju i pretvore je u park, ali je ona pretprošle nedelje ipak prodata za oko 6 miliona i 300 hiljada evra firmi koja je registrovana krajem marta. Lazarević navodi da su nakon licitacije dali izjave policiji o tome da sumnjaju u izvršenje više krivičnih dela.

Telepska inicijativa boriće se za svoj park, ali i ukazivati na nedostatak zelenih površina u drugim delovima grada jer, parkom se, kako je rekao, može nazvati površina od najmanje 5 hektara, a takve u našem gradu možemo izbrojati na prste jedne ruke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.