Novosadski odbornici o radu javnih preduzeća

VIDEO K9: U Novom Sadu su danas zasedali odbornici Skupštine grada. Najviše pažnje izazvali su izveštaji o poslovanju javno-komunalnih preduzeća za 2017. godinu.

0
551

Iz godišnjeg izveštaja o radu gradskih firmi vidi se da je većina njih poslovala pozitivno, ali kada se oduzmu sve subvencije i donacije iz budžeta, kako je istakao gradonačelnik Miloš Vučević, samo je Novosadska toplana bila u plusu.

“Osim Gradskog zelenila, svi ostali su, rekao bih, onako kako smo očekivali. Naravno, Toplana sa jako dobrim uspehom, ali rekao bih Vodovod i Tržnica sa dobrim, konstantnim, pozitivnim poslovanjem, Čistoća, JK Put sa jasnim naznakama da postaje jedno dobro organizovano vođeno preduzeće angažovano na svim onim poslovima koji se očekuju”, naveo je  Vučević.

JKP Novosadska toplana je ostvarila u prošloj godini dobit od čak milijardu i 300 hiljada dinara, a već godinama nije korisnik tekućih subvencija i ne duguje ni jednom dobavljaču gasa.

“Mi imamo tačno propisanu metodologiju na osnovu koje se utvrđuje cena grejanja, a ovaj rezultat je uglavnom novog proizvodnog pogona koji smo aktivirali pre nepune dve godine, a to je poizvodnja električne energije, tzv kongeneracija Toplani Zapad na Novom Naselju, gde su mesečni prihodi po tom osnovu između 70 i 80 miliona puta, 12 meseci dolazimo do te iskazane dobiti”, naveo je Dobrosav Arsović, direktor JKP Novosadska toplana.

 

Što se tiče eventualnog smanjenja cene grejanja u Novom Sadu, Arsović je istakao da cena zavisi od cene gasa na tržištu i kursa američkog dolara na koje Toplana ne može da utiče, ali da, kako je rekao, poskupljenja grejanja sigurno neće biti.

Izveštaj o poslovanju Gradskog zelenila pokazuje da je to preduzeće u 2017. iskazalo gubitak od 12 miliona dinara, kaže gradonačelnik koji navodi moguće rešenje.

“Rušenjem starog rasadnika, odnosno, isknjižavanje te imovine iz evidencije vlasništva Gradskog zelenila koja je direktno smanjila za nekih tridesetak miliona dinara vrednost Gradskog zelenila, njihov ekonomski potencijal, i to je prouzrokovalo iskazan gubitak od 12 miliona dinara. Da nije bilo toga, oni bi bili svakako u plusu, ali je odluka grada bila da se izgradi novi savremeni rasadnik i ta je investicija u toku na Vidovdanskom naselju i mislim da ćemo imati bolje kapacitete Gradskog zelenila kada završimo tu investiciju”, naveo je Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Odbornici opozicione Srpske radikalne stranke su glasala protiv svih izveštaja o radu JK preduzeća za 2017. godinu, jer kako kažu, izuzev Toplane, koja je ostvarila dobit, sva ostala su veliki zavisnici od gradskog budžeta.

“Gradsko zelenilo je iz budžeta u toku 2017. godine dobilo gotovo 4 miliona eura, tačnije 465 miliona dinara, a da iskazuje negativan finansijski rezultat na kraju 2017. godine. Da je katastrofalno realizovalo kapitalne rashode koje je planiralo, dakle u budžetu grada je bilo planirano nekih 400 i kusur miliona, vezano u prvom redu za rasadnik, ovaj novi na Temerinskom putu, međutim tu očito da radovi teku izuzetno sporo”, smatra  Đurađ Jakšić, predsednik  Odborničke grupe SRS.

Na dnevnom redu Skupštine je bila i odluka da se Novi Sad odrekne treće tranše zaduživanja iz 2011. godine u visini od preko 380 miliona dinara. Tada se Grad zadužio 3,5 milijardi dinara kako bi bila izgrađena kanalizaciona mreža u nekim prigradskim naseljima i završio Bulevar Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.