Novosadski DES ostaje u državnom vlasništvu?

VIDEO K9: Tokom jučerašnje posete novosadskom DES-u, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, Aleksandar Vulin, istakao je da će država nastaviti da podstiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da u te svrhe izdvaja ozbiljna sredstva.

688

Aleksandar Vulin je nakon obilaska radionica preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih osoba oštećenog sluha DES Novi Sad, istakao da je država ove godine iz budžeta izdvojila preko 429 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

“Kao što vidite, država izdvaja ozbiljan novac da bi zaštitne radionice radile, da bi zaštitne radionice funkcionisale, a imamo samo 15 takvih preduzeća. U njima radi 2.227 zaposlenih, od toga 1678 osoba sa invaliditetom. Za ovu količinu novca koju odvajamo, nedovoljno je2, naveo je Vulin.

On je dodao i da nije bitan oblik vlasništva, te da i državna i privatna preduzeća mogu da računaju na sve beneficije prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao tom prilikom da je za Novi Sad izuzetno značajno da DES izdrži sva iskušenja sa kojima se susreće.

“Nadam se da će DES zadržati tu svoju komponentu po čemu je bio prepoznatljiv, a to jeste jedna socijalno odogovorna politika, angažovanje ljudi sa posebnim potrebama, a istovremeno i jedna ekonomski zdrava, odnosno sposobna firma da izdrži sva iskušenja na tržištu”, rekao je Vučević.

Gradonačelnik je dodao i da je Novi Sad partner novosadskog DES-a, dok je Aleksandar Bursić, direktor ovog preduzeća, istakao da posla ima i da se radi gotovo punim kapacitetom, ali i da se novosadski DES trenutno nalazi u situaciji rešavanja njegovog budućeg statusa, kada se odlučuje da li postoji potreba i ekonomsko popravdanje da ovo preduzeće nastavi sa radom, da napreduje i da se razvija.

“Mi stojimo iza toga da mi to možemo, da znamo kako. Videli ste i sami da firma radi. Ima određenih problema i dugova isključivo prema državnim institucijama iz perioda od pre 10,15 i više godina i ja sam siguran da uz pomoć našeg resornog Ministvarstva, gospodina Vulina, i naravno Ministrarstva privrede i cele Vlade da ćemo mi, kao i ostala preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, koja su u državnom vlasništvu, u narednom periodu rešiti svoj status i nastaviti da rade, nadam se uspešno, kao što mi radimo poslednjih par godina”, naglasio je Bursić.

Novosadski “DES” zapošljava 210 radnika, od kojih je 13 osoba sa invaliditetom i 13 radnika zaposlenih pod posebnim uslovima, a u državnom vlasništvu je od svog osnivanja, 1961. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.