Novosadski astronomi otkrili tri nova asteroida!

Astronomi iz Novog Sada otkrili su tri nova asteroida u okviru međunarodnog programa International Astronomical Search Collaboration koji se odvijao od 9. marta do 6. aprila ove godine.

0
333

U kampanji potrage za asteroidima pod nazivom Astronomical Society Eureka Asteroid Search Campaign učestvovalo je 6 timova iz Srbije i to dva tima iz Novog Sada i po jedan iz Kruševca, Aleksandrovca, Beograda i Niša.

Tokom tog perioda članovi timova su dobijali snimke određenog dela neba i vršili analize u programu Astrometrica u cilju otkrivanja novih asteroida i potvrđivanja postojećih. Tom prilikom su četiri tima iz Srbije uspeli da otkriju 11 novih asteroida i to:

1. Astronomical Society Eureka iz Kruševca – 2 asteroida
2. Astronomical Society Cosmos iz Novog Sada – 3 asteroida
3. Fenix team iz Beograda – 3 asteroida
4. Cerberus team iz Aleksandrovca – 3 asteroida

U narednom periodu očekuje se pokretanje nove kampanje gde će učešće uzeti još veći broj učesnika iz Srbije. Svi asteroidi koji su u ovoj kampanji otkriveni od strane timova iz Srbije se nalaze u glavnom polju asteroida i ne predstavljaju opasnost po našu planetu.

Otkrića su navedena kao preliminarna i u narednom periodu očekuju se nova posmatranja navedenih objekata i potvrde njihovih otkrića.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.