Novosadska toplana spremna za grejnu sezonu

VIDEO K9: Novosadska toplana spreman je za sledeću grejnu sezonu, rečeno je jutros na obilasku radova u toplani Zapad.

0
53

Novosadska toplana spremna je za narednu grejnu sezonu, koja će, s obzirom na svetsku energetsku krizu, po svemu sudeći biti izazovna i za sisteme daljinskog grejanja u našoj zemlji. Radove na zameni kotlovskih postrojenja u toplani ”Zapad” obišao je jutros s direktorom JKP ”Novosadska toplana” Nenadom Barcem i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Toplana ”Zapad” je, kako je rekao, najveća toplana u okviru JKP  ”Novosadska toplana” i pokriva potrebe trećine korisnika usluga, što je oko 100 000 građana. Zbog ovakvih investicija, u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara, a vrednost ovog posla je 250 miliona dinara, tako da je kratak rok povrata. ”Energotehnika Južna Bačka” je izvođač radova i koriste većinom srpske proizvode, a kada to baš nije moguće, uvoze ih iz Nemačke, naveo je gradonačelnik.  On je podsetio da ovo preduzeće investicije finansira iz sopstvenih sredstava i ne dobija subvencije Grada godinama unazad.

Gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo je za 55 posto, a od 2016. cene grejanja za Novosađane su korigovane na niže i grejanje je kumulativno pojeftinilo za 16,5 posto, podsetio je Vučević i dodao da će “Toplana” sigurno zatražiti donošenje odluke o izmenjeni cena.

Sa druge strane, istakao je Vučević, uveliko je u pripremi projekat izgradnje nove toplane od 20 megavata na Majevici i očekuje se da će prva faza biti završena do 2024. godine. Time će biti pokriveni Jugovićevo, Bulevar Evrope, odnosno kraj gde raste broj potrošača. Priprema se i projekat toplane sa sremske strane na Mišeluku, a predviđeni su i alternativni obnovljivi izvori energije, biomasa i toplotne pumpe. Radi se i studija izvodljivosti za solartermal pored Termoelektrane toplane, odnosno za izgradnju 20 hektara solarnih panela. Na toj površini može da se proizvede 80 megavata toplotne energije i na taj način bi se distribuiralo više od 15 posto današnje potrošnje iz obnovljivih izvora energije, naveo je gradonačelnik. Tokom obilaska toplane ”Zapad”, rečeno je da će i radovi na Bulevaru Jaše Tomića biti gotovi, te da će prvog septembra biti pušten u saobraćaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.