Novosadska toplana, školski primer uspešnosti

VIDEO K9: Iako 15. oktobar označava i zvanični početak grejne sezone, Novosadska toplana počela je sa zagrevanjem stanova Novosađana pre deset dana, čim su se za to stekli uslovi. Govoreći o uspesima ovog preduzeća, direktor Toplane Dobrosav Arsović u emisiji Otvoreni ekran rekao je da je Novosadska toplana školski primer načina na koji jedno preduzeće treba da funkcioniše.

0
424

Novosadska toplana danas je, za razliku od stanja u kojem se nalazila 2014. godine, u vrhu uspešnosti poslovnja javno-komunalnih preduzeća, ne samo u Novom Sadu, već i u čitavoj Srbiji, a na održavanju njenog kompleksnog sistema zaposleno je svega 335 radnika, istakao je direktor tog preduzeća.

“Prilikom preuzimanja Toplane i primopredaje s prethodnim direktorom koji je isto pokušavao da nešto uradi na Novosadskoj toplani, upoznat sam sa stanjem, naravno, zapisnički smo izvršili primopredaju, bilo je tri milijarde dospelih neplaćenih obaveza. To je bilo samo, uglavnom, obaveza za isporučeni gas, znači dug prema Srbija gasu”, rekao je Arsović.

Zahvaljujući domaćinskom poslovanju, kako je istakao, račun Novosadske toplane već pet godina nije u blokadi, ovo preduzeće ne koristi više subvencije iz gradskog budžeta i svoje investicije finansira iz vlastitih sredstava.

“Krenuli smo racionalno, kao kad bi kod kuće sređivali svoje stanje. Tako sam posmatrao Toplanu, tako je i danas posmatram. Znači, nema razvlačenja, nema nepotrebnih ulaganja, kvalitetne nabevke, kvalitetni proizvodi, u svemu i to daje, kako vidite, fantastične rezultate”, istakao je Arsović.

Arsović je istakao da će Novosadska toplana, što je i njena zakonska obaveza, u gradski budžet izvršiti uplatu 50% iskazane neto dobiti po bilansu uspeha, ili oko 646,4 miliona dinara, što je dokaz da je toplana školski primer načina na koji treba da funkcioniše jedno javno-komunalno preduzeća i da doprinosi zajednici, kao i zaposlenima koji u tom preduzeću rade.

“Zaposleni u Novosadskoj toplani ulažu veliki trud. To se ne vidi. Mene najviše boli, ne samo za Toplanu, već uopšte za javni sektor, kad kažu ‘oni ne rade ništa, a imaju visoke plate’. Odgovorno tvrdim da zaposleni u Novosadskoj toplani, i u administraciji, a naročito u proizvodnji i didstribuciji izuzetno mnogo ulažu truda. To se nevidi mnogo, nama je najmanje posla kada krene grejna sezona”, naveo je Arsović.

Plate zaposlenih zaposlenih su, s obzirom na posao koji obavljaju i uspešnost preduzeća, relativno male, dodao je Arsović, i oni su kolateralna šteta, kako je naveo, inače dobrog zakona koji je ograničio povećanje zarada u javnom sektoru.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.