Novosađanka tuži policajce

Sugrađanka Veselinka Čalenić izjavila je za našu televiziju da je tužila NN policajce iz policijske stanice na Detelinari zbog, kako je navela, fizičkog maltretiranja.

0
166

U noći između 25. i 26. juna , ispred zgrade Veselinke Čalenić, nakon kraćih verbalnih nesuglasica u kojoj su učestvovali njen 36-godišnji štićenik, koji je mentalno nerazvijena osoba, grupa omladine i sama Veselinka policija je, prema njenim rečima, privela nju i njenog štićenika i odvela ih u dva različita pravca.

Čalenić je, kako kaže, završila u Policijskoj stanici na Detelinari, gde, tvrdi ona, nisu hteli da joj navedu razlog zbog kojeg je privedena, niti gde se nalazi njen štićenik, a pored toga su je, kako navodi, dva policajca fizički su je maltretirali, vređali, a uskraćeno joj je pravo da pozove advokata.

“I pošto mi to nisu hteli dati, dozvoliti, ja sam im se zahvalilla i rekla da je neću da ostanem tu jer ne znam zašto sam tu. Nikakvi papiri, nikakvi alko testovi, ništa nije rađeno. U tome, kako sam krenula kao da napustim, ustao je policajac koji je bio na portirnici, on i jedna žena su bili kad su me uvodili u stanicu… Ustao je i razvalio mi šamarčinu koja me je oborila na pod i koja mi je razbila bubnu opnu. To se posle i dokazalo.”

Nakon šamara koji je dobila, Veselinka kaže da je vređanje i fizičko maltretiranje nastavljeno, a na njeno insistiranje doveli su i lekara koji je napravio izveštaj, koji je u njenom posedu i za koji Veselinka tvrdi da predstvalja ključni dokaz da je policija nad njom izvršila prekomernu silu:

“I onda se tu nešto smirio i čekali su neke kad će ti neki doći, a ti neki su bili druga policija koja je trebala mene da odvede u Bački Petrovac. I sve vreme mi nius hteli dati obaveštenje gde je moj štićenik. Ovi koji su me odveli u Bački Petrovac su bili pristojni i rekli da je dete tamo, a tek kad sam tamo otišla rekli su da nije tamo, da je u bolnici. Pristojno su se ponašali ali mi isto nisu ništa rekli, zamolili su me da skinem prstenje, to sam uradila, vratili su me ujutru, pomogli su mi da se vratim iz Bačkog Petrovca, pošto sam odvedena pokidana bez ičega.” dodaje Veselinka.

Nakon dolaska kući Čalenić je, kako kaže, prvo otišla po svog štićenika, potom na nagovor svog advokata i kod lekara da sanira i snimi povrede kako bi mogla da podigne tužbu. Protiv nje same i njenog štićenika, kako je saznala, MUP je podneo prekršajnu prijava. Njena advokatica kaže da se slučaj nalazi pred tužilaštvom koje je preduzelo sve potrebne korake, identifiakaciju lica i još neke mere, ali slučaj dodatno komplikuje i to što sam tužilac zavisi upravo od policije jer od njih traži podatke. Kada tužilaštvo utvrdi identitet policajaca i kada se počen sa davanjem iskaza, onda će polako klupko krenuti da se odmotava, kaže advokatica.


“Milsim da se radi o dvojici počinailaca, njih će verovatno tužilac identifikovati i vodiće se dalje postupak. Naravno, svi građani moraju biti svesni da kada uđu u ovakvu vrstu postupka, ne samo protiv policije nego i protiv države generalno, nisu baš u jednakom položaju kao da su ušli u postupak sa Mikom ili Perom ili Žikom “, ističe Gordana Kovačević, advokatica i dodaje:
“Za nas kao oštećene bitno je i to da su oni na osnovu dostavljene dokumentacije smatrali da postoje osnovane sumnje da je delo učinjeno jer vi ne podnosite krivičnu prijave i ne dostavljate dokumenta tužiocu ni kao advokat ni kao policija ukoliko ne smatrate da ima makar minimum osnovane sumnje da je nezakonito delo počinjenio”

Veselinka Čalenić kaže da se sada bolje oseća nego pre dva i po meseca ali, kako navodi: ” još uvek pod velikim stresom, jedno, drugo pod strahom, treće nepoverenje prema policiji. Kad ih vidim na ulici počinje mi kuvati. Iako nisu svi krivi, ja znam da je 99 posto policije u redu, ili 90 posto u redu, a da je jedan ili 10 posto tih. Moja je želja, ako ovim mogu da pripomognem, da se tih 10 posto skine da ne trpe obični ljudi. Policija treba da čuva red i mir ali treba da štiti i mene, a ne da me tuče.”

Na pitanja koja je TV Kanal 9 uputio MUP-u o dešavanjima u policijskoj stanici Detelinara koja je opisala Čalenić, kao i da li je unutrašnja kontrola MUP-a preduzela određene mere povodom njene tužbe, našoj redakciji do emitovanja ovog priloga nije stigao odgovor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.