Novosađanin koji je pobedio banku tračak nade za dužnike u švajcarcima

VIDEO K9: Jedan Novosađanin koji je bio korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima uspeo je sudskim putem da raskine ugovor sa bankom i tako je uštedeo čak oko deset miliona dinara. Vođeni ovim iskustvom i ostali zaduženi u švajcarcima, a koji su tužili banku, nadaju se istom ishodu postupka. 

2554
Dužnik je kredit u švajcarcima podigao 2008. godine, kada je ta valuta delovala kao najbolja solucija za zaduženje.
Međutim, nakon nekoliko talasa jačanja kursa švajcarskog franka u odnosu na dinar i evro, mesečne rate su se povećale čak i do 2,5 puta u odnosu na početne, te je korisnik odlučio da tuži banku i traži raskid ugovora.
“Konkretno u ovom slučaju, klijent koji je u Novom Sadu na Višem sudu dobio ovu presudu, uzeo je sedam miliona dinara, do sada vratio 6,5 miliona dinara. Po trenutnom planu otplane, on je dugovao 13 miliona, što je duplo više od onoga koliko je uzeo, a isplatio je gotovo celu sumu koja je uzeta. Na osnovu raskida ugovora i nakon “prebijanja” dugovanja, koja će imati banka prema njemu i on prema banci, jer raskid ugovora upravo to i donosi, da će klijent vratiti sve ono što je dobio od banke na dan uzimanja kredita, a banka će njemu morati da isplati sve one uplate koje je imao i to u dinarskim iznosima, od trenutka uzimanja kredita, do dobijanja presude. Imaju pravo i banka i klijent na zatezne kamate.
Nakon prebijanja zateznih kamata, klijent je ostao dužan banci 3 miliona dinara, umesto 13 miliona, koliko je pisano na ovom poslednjem planu otplate”, objašnajva Mirjana Maja Uzelac iz  Udruženja Efektiva.
Kako su sve presude govorile o tome da je ugovor štetan i da se banke bogate na račun siromašnih, prema rečima Uzelac, ipak su korisnici zadovoljni i nadaju se, kao i Udruženje, da će i naredne presude ići u korist klijentima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.