Novosađanima trebaju mostovi

VIDEO K9: Učesnike prezentacije projekata tri nova mosta u Novom Sadu su, ispred Gradske kuće, transparentima dočekali aktivisti koji se protive izgradnji novog mosta sa obilaznicom preko Bulevara Evrope.

0
42

Uoči prezentacije projekata tri nova mosta u Novom Sadu, pred ulazom u Gradsku kuću okupili su se aktivisti neformalne grupe “Dunavac – Šodroš” koji se protive izgradnji novog mosta sa obilaznicom preko Bulevara Evrope i koji su predstavnike gradske, pokrajinske i republičke vlasti dočekali su povicima.

Glavni razlozi njihovog nezadovoljstva su, kako navode, forsiranje učešća u projektima firmi koje su na “crnoj listi” Svetske banke u izgradnji mosta, netransparentnost čitavog postupka, želja za poštovanjem zakona i očuvanje zaštićenog područja na kojem se nalazi više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta.

Na samoj prezentaciji, međutim, dosta je bilo reči o zaštiti životne sredine i pronalaženju kompromisa tokom gradnje mostova.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Saša Orlović izneo je, između ostalog niz smernica za očuvanje i unapređenje biljnog i životinjskog sveta u područjima izgradnje mostova. Celo područje je, kako je rekao, podeljeno na tri zone, zonu A – staništa divljih vrsta, zonu B – uređenu parkovsko-izletničku zonu u pretežno prirodnom okruženju i zonu C sa zelenim pojasevima koja se nadovezuje na prethodne dve.

Pomenimo i da se sami aktivisti ni jednom tokom protesta proteklih meseci nisu izjasnili protiv izgradnje mostova, već je sporna bila lokacija na kojima su planirani.

Sugrađani se slažu da su Novom Sadu potrebni mostovi.

Tri nova mosta biće izgrađena, rečeno je danas na prezentaciji u Gradskoj kući i za dve-tri godine biće ih ukupno šest preko Dunava u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.