Novosađanima podeljeni besplatni badnjaci

VIDEO K9: Badnji dan danas obeležavaju hrišćani pravoslavne veroispovesti. Besplatne badnjake JP Nacionalni park Fruška gora podelio je jutros građanima u Novom Sadu i još nekoliko vojvođanskih opština.

0
57

Badnjak je nezaobilazan deo i simbol obeležavanja Badnjeg dana kod pravoslavnih hrišćana. Jutarnja seča badnjaka praktikovala se od davnina, ali je poslednjih decenija, uz industrijsku i drugu seču, dovela do znatnog smanjenja zasada hrasta u našim šumama.

U želji da spreči nelegalnu seču i oštećenje, naročito mladih, hrastovih stabala, JP Nacionalni park Fruška gora u saradnji sa zainteresovanim opštinama, godinama organizuje besplatnu podelu badnjaka građanima. Za ove božićne praznike pripremili su više od 15.000 badnjaka, a deo njih dobili su jutros i Novosađani.

Zahvaljujući saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora i ove godine realizujemo akciju podele badnjaka građanima. Grad Novi Sad podržava ovu tradicionalnu akciju jer je to lep način da damo doprinos proslavi Božića, a sa druge strane ovo je prilika da skrenemo pažnju građanima na štetnost nelegalne seče hrastovih grana.

“Ovom prilikom čestitam Božić građanima koji praznuju po julijanskom kalendaru, svima želim dobro zdravlje, sreću i da praznike provedu u miru i dobrom raspoloženju sa svojim porodicama”, rekao je Igor Crnobarac.

Stručna lica Nacionalnog parka Fruška gora“ pripremili su badnjake, kako kažu u ovom javnom preduzeću, sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.

Nacionalni park Fruška gora organizovalo je podelu besplatnih badnjaka i u Sremskim Karlovcima, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Inđiji, Beočinu i u Šidu.

Kako bi bili ispoštovani običaji uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine, noćas su, u ranim jutarnjim časovima, za sve one koji su se uputili u šumu pripremili 5.000 badnjaka na teritoriji Nacionalnog parka i to na Iriškom vencu, Zmajevcu, Crvenom Čotu, Ležimiru i kod Rohalj baze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.