Novosađanima podeljeno 3.000 badnjaka

VIDEO K9: Danas na Trgu Slobode je Novosađanima je danas podeljeno 3.000 badnjaka. U duhu praznika, u organizaciji grada Novog Sada i JP "Nacionalni park Fruška gora" besplatno su naši sugrađani imali priliku da dobiju badnjak. Akcija je organizovana sa ciljem sprečavanja bespravne seče hrastovog drveta.

1
1637

Na Trgu Slobode već tradicionalno se organizuje besplatna podela badnjaka građanima. Cilj ove akcije je sprečavanje nelegalnog sečenja hrastovog drveta, koje se posle nepravilne seče teže oporavlja.

Ove godine Nacionalni park Fruške gore u saradnji sa gradom Novim Sadu pripremio je 3.000 badnjaka za Novosađane.

“Sem podele badanjaka u centru grada Novog Sada organizujemo podelu i na području Fruške gore – Iriški venc, Zmajevac, Ležimir, Erdevik. Mi na taj način pokušavamo da sprečimo bespravnu seču mladih hrastovih izdanaka koja je izražena u ovim prazničnim periodima i nanosi veliku štetu Nacionalnom parku. Takođe, iskoristio bih priliku da vama i vašim gledaocima čestitam Novu godinu i poželim srećan Božić”, rekao je Radoslav Krunić, direktor JP „Nacionalni park Fruška gora“.

Osim Novog Sada gde je podeljeno 3.000 badnjaka, još 10.000 badnjaka je obezbeđeno za 5 lokacija na teritoriji Fruške gore.

“Svima onima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru danas je važan dan i mi želimo da svi koji praznuju provedu praznike u miru, radosti i u krugu svojih najmilijih, u krugu svojih porodica. Naravno da mi sprovođenjem ovakvih aktivnosti promovišemo i tradicionalne vrednosti i običaje, ali želimo i da skrenemo pažnju na nelegalne seče hrastovih grana. Svim građanima Novog Sada želim uspešnu 2017. godinu, a svima koji praznuju danas i sutra, srećan Božić, Mir Božiji Hristos se rodi”, naveo je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Podsetimo, badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus i koje je pravedni Josif naložio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Takođe, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.