Novosađani udišu čist vazduh

VIDEO K9: Naši sugrađani neretko se žale na kvalitet vazduha u Novom Sadu. Koliko ove žalbe imaju osnova, od novembra prošle godine može se u svakom trenutku proveriti na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, nakon što je na Bulevaru oslobođenja postavljen uređaj za merenje kvaliteta vazduha.

0
667

Novosađani generalno gledano udišu vazduh koji pripada prvoj kategoriji kvaliteta vazduha, što znači da je to čist vazduh koji nije zagađen kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

“I poslednjih nekoliko godina od 2013. do recimo 2017.godine on zaista pripada prvoj kategoriji kategoriji kvaliteta vazduha i to jesu zvanični podaci agencije za zaštitu životne sredine, izuzev 2015. godine kada je pripadao drugoj kategoriji iz razloga što su bile povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10, to su one fine čestice prašine koje zaista mogu da ugroze zdravlje naših Novosađana”, rekla je dr Nataša Dragić, specijalista sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Bez obzira što pripadaju ovoj prvoj kategoriji kvaliteta vazduha, kaže Dragić, Svetska zdravstvena organizacija, kao i specijalisti iz Institut za javno zdravlje, saglasni su u tome da i koncentracije čestica iz vazduha koje nisu prekoračile normirane vrednosti mogu da utiču na zdravlje stanovništva.

“Tu dominantno jesu suspendovane čestice, te čestice fine prašine PM10 ili PM2,5 čestice, a sa druge strane imamo i gasovite zagađujuće materije gde dominira azot dioksid kao materija čiji je poreklo saobraćaj, naravno, urbane sredine pa i saobraćaj ima na dnevnom nivou sporadično problema sa azot dioksidom, i dominantno i često sa suspendovanim česticama”, kazala je Dragić.

Neki ekstremni slučajevi zagađenja vazduha u Novom Sadu nisu zabeleženi, navela je doktorka Dragić, dodavši da u to ne možemo da računamo dnevna prekoračenja koja se dešavaju.

“Za mesec maj koji se u toku jednog dana desio za prizemni ozon, što i nije bilo za neočekivati s obzirom na visoke temperature, jer on jeste sekundarna zagađujuća materija, pa u takvim uslovima i meteoroloških parametara on će se formirati upravo od ovog azot-dioksida koji je porekla od saobraćaja”, navela je ona.

 

Kako bi pratili ispravnost vazduha koji udišu Novosađani, Institut je postavo uređaj za merenje kvaliteta vazduha na Bulevaru oslobođenja, koji dnevno meri ispravnost vatduha u našem gradu.

“Sastoji se iz 6 zasebnih jedinica, 5 analizatora i meteorološke stanice. Svaki analizator meri određene gasove, konkretno, određujemo koncentraciju sumpor-dioksida, azotnih oksida, ozona, ugljen-monoksida, i koncentraciju BTX-a”, pojasnio je inženjer Milan Jovanović, tehnolog u Insitutu.

S obzirom da se kvalitet vazduha kontinuirano meri, sugrađani se o tome šta udišu mogu obavestiti i na sajtu Instituta na kojem se ovi rezultati prikazuju u realnom vremenu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.