Novosađani pozvani da u četvrtak u Katoličkoj porti obeleže godinu dana od ubistva Blekija

Građanski pokret "Bravo!" poziva Novosađane na obeležavanje godinu dana od ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.

0
10

Obeležavanje se organizuje u četvrtak, 9. februara od 18 časova u Katoličkoj porti, piše portal 021.rs.

Članovi ovog novog pokreta poručuju da se zalažu za “bezbedan i slobodan grad, a ne grad na čijim ulicama se ulični svirači ubijaju jer nisu imali u džepu onoliko koliko je lopov želeo”. 

Sutra to može biti naš džep. Takođe želimo i da podsetimo da je skoro kompletna javnost izrazila želju da se u čast sećanja na Blekija podigne spomen-obeležje. Namera ovog događaja je i da otvorimo pitanje nasilja i bezbednosti na ulicama našeg grada, uključujući i okolinu. Prilikom dolaska poželjno je doneti cveće, gitaru i druge simbolične predmete“, navodi se u obaveštenju pokreta na društvenim mrežama.

Kostić je ubijen 9. februara 2022. godine nakon boravka u jednom lokalu i susreta sa tada 21-godišnjim Ž. R, koji je od njega oko 4.50 ujutru na ulici zahtevao novac. Nakon što je od svirača dobio iznos koji nije smatrao dovoljnim – 390 dinara, koliko je Kostić kod sebe i imao, prvo mu je pripretio, a potom ga i pretukao.

Zbog teških povreda koje je zadobio, Bleki je ubrzo preminuo u Urgentnom centru. 

Ž. R. iz Žablja uhapšen je ubrzo nakon izvršenja krivičnog dela, koje je karakterisano kao teško ubistvo. Osuđen je na 18 godina zatvora odlukom Višeg suda u Novom Sadu.

Sudija je, obrazlažući presudu, kao otežavajuće okolnosti navela da je utvrđeno da je okrivljeni urinirao po Blekiju nakon što ga je istukao, što je uticalo na odluku o strožoj kazni. Kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da Ž. R. nije prethodno osuđivan, te da je vrlo mlad.

Tužilaštvo i porodica ubijenog tražili su maksimalnu moguću kaznu, odnosno 20 godina robije.

Javnost je izuzetno burno reagovala na novost o ubijenom uličnom sviraču, koji je sa mnogim Novosađanima bio u poznanstvu. Građani su se okupljali i na ulici odavali počast uličnom sviraču, a pokrenuta je i neformalna inicijativa da Bleki dobije spomen-obeležje u znak sećanja. 

Iako je ideju o spomen-obeležju u vidu klupe pominjao i donedavni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nikakva formalna inicijativa nikada nije pokrenuta, niti je do danas postavljanje ovakvog obeležja bilo ko inicirao. 

(021.rs)

FOTO/Screenshot/YouTube

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.