Novosađani i Prvi srpski ustanak

VIDEO K9: 25. jula navršeno je 200 godina od smrti velikog srpskog vojskovođe Đorđa Petrovića Karađorđa. Karađorđe je bio vožd Prvog srpskog ustanka, koji su, što je manje poznato, pomagali i Novosađani i tadašnji vladika Jovan Jovanović.

0
1032

1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak, zabeleženo je da se vožd Karađorđe obratio i vladici Jovanu Jovanoviću da pomogne, kako materijalno, tako i u ljudstvu.

“Ne treba zaboraviti i tu priču da je dosta Srba iz Austrougarske monarhije dosta pomagalo Karađorđa i kako Prvi srpski ustanak, tako i Drugi srpski ustanak. Zato imamo priču da vladika Jovan Jovanović, odmah na početku Ustanka uspeva da otkupi, da prokrijumčari jedan top sa Petrovaradinske tvrđave i da pošalje Karađorđu, a nedugo zatim, posle 6 nedelja to isto radi i sa drugim topom i naravno uz top, Karađorđe još dobija i topdžiju Matu. To su bili gvozdeni topovi, pravi topovi, za borbe. Sa tim topovima Karađorđe napada Beograd, Šabac i Požarevac”, rekao je Zoran Knežev, hroničar i publicista.

Topovi su bili samo jedan deo pomoći koju je Novi Sad pružao podizanju Prvog srpskog ustanka. Vožd je tražio i novčanu pomoć od novosadskog magistrata u iznosu od oko 12.000 forinti.

“Interesantna je i to priča da se obraća vladici Jovanu Jovanoviću da se vladika obrati ruskom caru, Aleksandru i patrijarhu ruskom Ambroziju. Isto da Rusija stane uz Srbe, da stane uz pomoć, da se srpski narod odbrani od Turaka i od turskog zuluma”, naveo je Knežev.

Ustanicima su najviše nedostajali konji, oružje, barut i kremen, za šta su se pismima obraćali vladici Jovanu Jovanoviću.

“Zašto baš njemu? Zato što vladika je dosta njih poznavao, jer je vladika pre Prvog srpskog ustanka obilazio te srpske krajeve i poznavao je dosta tih vođa i Karađorđa, tako da eto taj kontakt je nastavljen i za vreme Prvog i za vreme Drugog ustanka”, kazao je Knežev.

Priča o Prvom srpskom ustanku, kao i druge koje grad krije, zabeležena je u knjizi Zorana Kneževa – “Novi Sad – priče iz prošlosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.