Novo povećanje referentne kamatne stope

VIDEO K9: Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 5,75 odsto, saopštila je NBS.

0
52

Izvršni odbor Narodne banka Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, dok je stopa na depozitne olakšice zadržana na nivou od 4,50 odsto, a stopa na kreditne olakšice povećana na sedam procenata.

Kako se navodi u saopštenju centralne banke, “Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje”.

Kako je objašnjeno, time NBS doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja u horizontu projekcije.

Inflacija u Srbiji je u januaru na mesečnom nivou, prema zvaničnim podacima, iznosila 1,4 odsto, a međugodišnje 15,8 odsto, a i dalje se oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi na rast cena hrane i energenata.

Ovo je, inače, 12. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je sa 1 povećana na 1,5 odsto. Povećanje referentne kamatne stope se prenosi i na ostale kamatne stope na tržištu, što znači dalje poskupljenje kredita i za privredu i za stanovništvo.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. aprila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.