Novo postrojenje u Toplani “Jug” Novosadske toplane

VIDEO K9: Novosadska toplana danas je javnokomunalno preduzeće koje najbolje posluje u gradu, ali i najbolje javno preduzeće u Srbiji. Ovo je istaknuto danas tokom obilaska novog postrojenja vrednog više od 4 miliona evra koje je ovo preduzeće finansiralo sopstvenim sredstvima.

0
20

Na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug” izgrađeno je novo kogeneraciono postrojenje. Reč je o višestruko značajnoj investiciji vrednoj 4,2 miliona evra koju je svojim sredstvima finansiransirala Novosadska toplana.

“Da ja kažem to laički, narodski naša toplana istovremeno proizvodi i elelktričnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Zamenjeno je preko 200 km toplovodnih cevi u poslednjih šest godina, a četiri puta je pojeftinjeno grejanje. Od velikog gubitaša, JKP ”Novosadska toplana” je postala stabilna firma koja ulaže u dugoročnu stabilnost”, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Cilj je, kako je istaknuto, što efikasnija i ekonomičnija tehnologija grejanja, uklopljena u koncept zaštite životne sredine. Novosadska toplana je, prema rečima gradonačelnika, potpuno van konkurencije u Srbiji i regionu i rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama.

Ova investicija završena je u predviđenom roku, a produžavanje grejne sezone do 15. maja ”Toplani” dodatno umanjuje period u kojem može da rekonstruiše sistem. Prema rečima direktora ovog preduzeća, od 2014. godine zamenjena je polovina vrelovodne mreže, stare preko 40 godina.

“Pored rekonstrukcije vrelovoda, zamenjeni su kotlovi na toplanama ”Sever” i ”Istok”, kao i pumpe na svim toplanama. Obnovili smo vozni park, od 2016. preduzete su aktivnosti na modernizaciji, automatizacija i povezivanju na sistem nadozora. Priključili smo 150 stambeno-poslovnih objekata na mrežu, a preduzeće nije korisnik ni tekućih ni kapitalnih subvencija Grada, čak smo u poslednjih nekoliko godina uplatili u gradski budžet milijardu i 200 miliona dinara, da mogu da se finansiraju drugi važni projekti za Novi Sad. Preduzeće se ni jednom nije zadužilo i sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava”, istako je ovom priliokom direktor JKP “Novosadske toplane”, Dobrosav Arsović

Arsović je takođe naglasio da je, na osnovu zvaničnih podataka Agencije za privredne registre, kada se uzme u obzir broj zaposlenih, ”Novosadska toplana” ubedljivo najbolje javno preduzeće u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.