Novine u visokom obrazovanju

VIDEO K9: U toku su javne rasprave o Nacrtu novog Zakona o visokom obrazovanju. Nakon Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti, javna rasprava održana je i u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

0
569

Priprema novog Zakona o visokom obrazovanju je u toku, a juče je u sali Rektorata u Novom Sadu Nacrt zakona predstavila pomoćnica ministra obrazovanja Vesna Mandić.

“Ovim Zakonom pokušavamo da zaista otvorimo neke reformske procese i da visoko obrazovanje učinimo relevantnost u za naše društvo i da poboljšamo zapošljivost studenata na način da uvedemo neke alternativne načine kroz kratke programe studija i poboljšanje i sticanje praktičnih znanja i veština, a takođe da studentima koji rade omogućimo da nastave svoje studiranje i da upisuju studijske programe kroz jedan drugi režim studija”, rekla je prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje.

Mandić je istakla da Ministarstvo prosvete kroz javne rasprave želi da od stručne javnosti, ali i studenata, čuje primedbe i predloge za izmene Nacrta, kako bi na kraju Zakon zadovoljio potrebe najvećeg dela akademske javnosti.

“Ovaj zakon uvodi maturu samo u jednom članu, a da ni na koji način Univerziteti nemaju uticaj na maturu. Sa druge strane, internacionalizacija, kao bitan faktor visokog obrazovanja, se za sada ne prepoznaje u ovom zakonu. Naravno i to ono novo akreditaciono telo koje do kraja nije jasno kako će da funkcioniše i ono što je najvažnije, ne znamo ko i kako će to sve da finansira”, ukazala je Zorana Lužanin iz Odbora za kvalitet obrazovanja.

 

“Izdvojila bih nekoliko stvari, to je uvođenje obrazovanja tokom čitavog života, gde se fakulteti pozivaju da naprave kratke kurseve i gde ljudi koji žele da se unapređuju u nekim oblastima kroz nekoliko predmeta, mogu da unaprede svoje znanje. Ono što je takođe važno je produženje ili mogućnost produženja radnog odnosa eminentih profesora”, kazala je prof. dr Mirjana Franceško, dekan privatnog fakulteta.

Javna rasprava trajaće do 22. maja, a Mandić očekuje da bi junu Zakon trebao da uđe u skupštinsku proceduru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.