Novine u poslovanju organskih proizvođača

VIDEO K9: Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, od 18. do 23. maja, bio je prilika i za poslovne susrete organskih proizvođača koji su održani u sredu na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

0
10

Završen je 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu tokom kog su, pored izložbi mehanizacije, stoke i poljoprivrednih proizvoda, održani brojni poslovni susreti, obeleženi značajni datumi i uručena brojna priznanja.

Jedan od značajnijih događaja koji su obeležili sajam su i su poslovni susreti organskih proizvođača održani na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Tom prilikom organizovana je panel-diskusija na temu „Budućnost i perspektive organske proizvodnje u Vojvodini“. Na skupu, koji organizuje Vojvođanski organski klaster, resorni sekretarijat tradicionalno učestvuje i predstavlja svoje mere, a u ovoj godini će imati nekoliko konkursa koji se odnose na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Na štandu je predstavljen i inovativni projekat „Teros“ koji je podržala Evropska unija i trajaće 36 meseci. Iz organizacije za kontrolu Organic Control System rečeno je da bi uskoro tebalo da dobiju digital product passport. Kako je pojašnjeno, na etiketama organskih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom biće postavljen QR kod, koji će moći da se skenira i na taj način dobije „pasoš“ tog proizvoda. U ovom projektu, pored Srbije, učestvuju i Španija, Grčka, Slovenija, Češka i Kipar. Na skupu je rečeno i da će, na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog sekretara, biti upućena pisma preporuke lokalnim samoupravama kako bi jedan deo budžetskih sredstava odvajali za podršku organskim poljoprivrednim proizvođačima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.