Novine u nastavi od 1. septembra

VIDEO K9: Od epidemiološke situacije zavisi kako će učenici pratiti nastavu u narednoj školskoj godini, ali ono što je sigurno je da će učenici četvrtog i osmog razreda osnovne škole, ali i četvrte godine gimnazija raditi prema reformisanom programu.

0
46

Još uvek nije odlučeno kako će učenici pratiti nastavu u narednoj školskoj godini, a iz Ministarstva prosvete navode da će to zavisiti od epidemiološke situacije te da će uskoro predložiti model nastave Kriznom štabu.

Ono što se zna je da će od 1. septembra učenici četvrtog i osmog razreda osnovne škole i četvrte godine gimnazija raditi prema reformisanom programu.

U narednoj školskoj godini đaci će učiti i o veštačkoj inteligenciji, ali ne kroz nov predmet, već će biti uvedena po dva časa nastave u programe Tehnike i tehnologije za sedmi i osmi razred i Informatike i računarstva za osmi razred.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su u programima za četvrti i osmi razred napravljene sitnije izmene u odnosu na prethodne, a da je jedino potpuno promenjen program biologije za sva četiri razreda.

Reformom obrazovanja, koja je počela 2018. godine, predviđeno je da se u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja umesto izbornih predmeta uvedu slobodne nastavne aktivnosti sa fondom od jednog časa nedeljno.

Škola svojim programom rada planira slobodne nastavne aktivnosti od šest ponuđenih koje je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a to su Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine, Medijska pismenost, Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost, kao i programi koje je škola sama pripremila ili programi starih izbornih predmeta – Crtanje, slikanje i vajanje, Hor i orkestar, Čuvari prirode, Šah, Svakodnevni život u prošlosti.

Građansko vaspitanje i verska nastava ostali su kao izborni programi. Iz Ministarstva prosvete navode da je najveća promena u novim programima uvođenje ishoda, za razliku od prethodnih programa čiji je fokus bio na sadržajima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.