Novim “Žeželjevim” mostom

VIDEO K9: Novi železničko-drumski most na Dunavu, sagrađen na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, otvoren je u subotu svečano i za drumski saobraćaj, šest meseci nakon što su preko njega krenuli redovno da prelaze vozovi. Prelasku preko novog mosta naročito su se obradovali sugrađani koji žive u Petrovaradinu i biciklisti.

276

U subotu, 1. septembra, pušten je i drumski saobraćaj preko novog žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Svečanom otvaranju su prisustvovali najviši državni, pokrajinski i gradski zvaničnici, evropski komеsar za proširеnje Johanеs Han, kao i građani, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom je istakao značaj koji mostovi imaju.

Gradnju mosta su finansirali EU, Pokrajina i Grad, troškovi su, sa prvobitno planiranih 45 miliona evra, prema poslednjim iznetim podacima, narasli do oko 54,7 miliona evra. Most je otvoren za železnički i drumski saobraćaj, dok će, zbog nezavršenih prilaznih puteva, biciklisti i pešaci, još neko vreme moći da prelaze novi most samo tokom dana.

Dodajmo da novi most još nema ime, a većina sugrađana ga i dalje zove ,,Žeželjev most” ili ,,Novi Žeželjev most”.

Podsetimo da je prethodni most zvanično nosio naziv ,,Most bratstva i jedinstva”, ali su ga svi Novosađani zvali ,,Žeželjev most”, po njegovom projektantu Branku Žeželju. Novi most je projektovao Aleksandar Bojović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.